Novak drugi put u četiri dana dobio Rodžera i tako krenuo u odbranu Londona

Novak Đoković je u četiri dana ostvario drugu pobedu nad Rodžerom Federerom pošto je nakon trijumfa u polufinalu Pariza, ponovo posle velike bitke, bio bolji od Švajcarca i na startu grupe B završnog mastersa u Londonu sa 6:4, 6:7(2), 6:2.

395992_mdf06248_f

Novak i Rodžer su do tada odigrali 30 mečeva, a švajcarski teniser je imao dve pobede više.

Đoković je ove sezone osvojio šest titula i zaradio 9,263,137 dolara, dok je Federer trijumfovao na jednom turniru i inkasirao 2,362,912 dolara.

Švajcarski broj jedan nije se ove godine proslavio pošto je uz 43 pobede pretrpeo 15, a sada već 16 poraza. Sa druge strane, Nole je bio mnogo bolji u 2013. godini, jer je izvojevao 67 trijumfa, dok je samo devet puta položio oružje pred protivnikom.

Novak je u prvom gemu izgubio samo jedan poen, te na svom servisu lako prvi poveo na susretu, a onda pritisnuo protivnika u narednom, ali nije došao do brejka.

Nastavila se “rovovska bitka”, bez brejk lopti, a Đoković do petog gema (3:2) nije imao ni servis grešku, ni as. Koliko je tvrd meč do tada bio, objasnio je podatak da su oba tenisera osvojila samo po četiri poena na servis protivnika, te se nastavila borba bez pretnji.

Na 4:4 dozvoljena je i prva brejk lopta na meču, i to od strane Novaka, ali je uspeo da veže tri veoma teška poena, a bitnost “spasa” u tim trenucima viđena je kroz njegovo veliko slavlje podignutom pesnicom u vazduh.

A onda je Rodžer u veoma nezgodnom trenutku izbacio četiri forhenda u aut, te tako dozvolio Noletu da iskoristi drugu brejk loptu, oduzme mu servis i osvoji prvi set.

Đoković je odlično počeo drugu deonicu, osvojio prvi gem i izborio nove dve prilike da napravi brejk, ali se Švajcarac izvukao iz teške situacije nakon dugog gema.

Ista priča kao u prvom set vodila se i u drugom – malo prilike da neko oduzme protivniku servis, ali je u petom gemu Novak imao 40:0, a onda je Rodžer uspeo da dođe do izjednačenja, i totalno zakomplikuje situaciju, te sa sjajnim forhendima napravio brejk.

Nakon velike borbe i veoma dugog gema Đoković je pokazao veliku izdržljivost i ostavljao lopticu u igri, spašavao lopte za 4:2, a onda napravio pritisak i ekspresno se vratio u igru. Kao da je svu enegriju potrošio boreći se da uzvrati ribrejkom, drugi teniser sveta je olako ponovo bio u minusu, jer mu je Federer sa četiri vezana poena još jednom oduzeo servis, a zatim ga i potvrdio.

Kada je bilo najteže srpski as je izborio priliku da se vrati u drugu deonicu, te je posle sjajne defanzive bacio u dva navrata loptu pod noge švajcarskom teniseru i poravnao na 5:5.

Sa tri servis vinera Novak je stvorio prednost, ali je još jednom zakomplikovao, pa je morao dobrim servisima da brani i uspeo je za vođstvo posle dužeg vremenskog perioda. Ipak, Federer je uveo drugi set u taj-brejk.

Lošim odlukama Đokovića da traži proveru kod poena, kao i greškama, Federer je odlično odigrao odlučujući gem uz nekoliko sjajnih poena i izjednačio rezultat u setovima.

Oscilacije tokom prve dve deonice nastavio je Novak i u odlučujućem setu, ali sada sa boljom igrom, te je sa “nulom” uzeo brejk na startu završne borbe. Uz mnogo muke, Nole je forsirao bekhend stranu protivnika i uspeo na kraju da potvrdi brejk.

Čim je Rodžer spustio procenat uspešnosti prvog servisa, srpski teniser je krenuo sa agresivnijim napadima, pa je uvek imao blagu prednost pri razmenama, a to mu je doneo novi brejk i siguran korak ka pobedi (4:1).

Đokovićev servis priveo je meč kraju, tako da je drugi teniser sveta mogao da proslavi prvu pobedu na putu ka odbrani titule u Londonu.

Nole će u sredu imati slobodan dan, a onda će četvrtak nastaviti takmičenje u glavnom gradu Engleske.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO