Novi Pazar jedna od lokacija snimanja serije o Nemanjićima

1088

Snimanje serije pod nazivom “Krunisanje Stefana Prvovenčanog: Prva nemanjićka kraljevina” trebalo bi da traje četiri meseca, i to na autentičnim lokacijama među kojima su Studenica i Crkva Svetog Petra i Pavla u Novom Pazaru.

Prve scene serije o dinastiji Nemanjića počele su da se snimaju nekoliko kilometara od manastira Studenica, a “Blic” je na prvoj klapi razgovarao sa Vojinom Ćetkovićem, koji igra Stefana Prvovrenčanog, i koji je za “Blic” rekao da mu je drago da se konačno neko bavi temom Nemanjića, kao i to da je njemu poverena uloga Stefana Prvovenčanog.

– Drago mi je da se serijom bavimo iz jednog savremenog ugla i na savremen način. Ne mislim da smo nešto dirali što se tiče kostima, već prosto u načinu tretiranja tog problema i tog vremena, kakve su u ostalom sve istorijske serije koje gledamo na kablovskim televizijama. Smatram da mi imamo kapacitet da napravimo isto tako – rekao je Ćetković, naglašavajući da mu je posebno drago što je snimanje na svega par kilometara od manastira Studenica, na autentičnom mestu.

Ćetković kaže da očekuje da se serijal o Nemanjićima nastavi, jer bi u protivnom sav trud bio bačen.

– Sve ove ljude koji rade na snimanju znam jako dobro i sve ovo je predivno – rekao nam je Vojin.

Serija o dinastiji Nemanjića govori o periodu od rođenja velikog župana do smrti Uroša Nejakog, kao i o borbama velikih sila za teritoriju Balkana, unutrašnjim sukobima, sticanju autokefalnosti srpske crkve, vojnim uspesima i krvavoj borbi. Serija će imati 12 epizoda čije se emitovanje može očekivati krajem ove godine u kojoj se obeležava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog.

Pored Vojina Ćetkovića koji igra Stefana Prvovenčanog, uloga Svetog Save poverena je Draganu Mićanoviću, a Vukana Nemanjića glumiće Nebojša Glogovac. Njihovu polusestru igra Nada Šargin, a ostale uloge dobili su Sloboda Mićalović, Ivana Mihić, Miodrag – Miki Krstović. Serijal se snima u produkciji RTS-a, reditelj je Marko Marinković, a scenarista Gordan Mihić.

Reditelj Marko Marinković kaže da je mesto na kome je počelo snimanje nekada bilo lovište Nemanjića, pusto i nenaseljeno, i da je nakon toga Stefan Nemanja podigao manastir Studenicu.

– Korisno je što je mesto slikovito i dobro za snimanje i što smo zaista na prostorima na kojima su Nemanjići boravili. Glumcima pogotovo prija jer mogu da osete taj ambijent. Očekujem da ovo bude jedna verna rekonstrukcija tog vremena, od kraja 12. i početka 13. veka. Ono što danas ne postoji rekonstruisaćemo. Manastir Žiču ćemo recimo povratiti u taj stari sjaj u enterijeru, dvorove ćemo predstaviti na autentičan način. Ovo je jedan veoma složen projekat iza kojeg je stao RTS, scenarista Gordan Mihić, i što se tiče domaće produkcije, ovo će biti jedan veliki iskorak – rekao je Marinković, naglašavajući da će velike scene biti snimljene u manastiru Studenica. Serija će obuhvatiti period od 80 godina, od Stefana Nemanje, pa do smrti Stefana Prvovenčanog. Ona će opisati situacije i iz kuće Nemanjića, kakvi su bili njihovi problemi, ne samo porodični, već i moralni.

Bogoljub Mitić igra oca, praktično prvog generala Nemanjića, Bogdana:

– Lik koji ja igram pojavljuje se u dve epizode, i počastvovan sam što su me pozvali, jer je RTS jedina televizija koja profesionalno snima serije. Igrao bih i džabe s ovakvom ekipom.

izvor: Blic