OEBS: Vlada će istražiti obaranje sajtova

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović saopštila je da je razgovarala sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem o situaciji u medijima i da je od njega dobila uveravanja da će se on lično i Vlada Srbije baviti rešavanjem tih pitanja.

Predstavnica OEBS-a je saopštila da je jučerašnji razgovor o uklanjanju veb-stranica i blokiranja izvora informacija i komentara na Internetu bio konstruktivan.

Mijatović je navela da je još 13. decembra prošle godine izdala saopštenje u kojem je izrazila zabrinutost zbog hakerskih napada na nekoliko informativnih veb-stranica, i nezakonitog uklanjanja istraživackih tekstova sa stranica nekih onlajn medija.

Prema njenim rečima, taj trend se nastavio i dobio nove elemente, zbog čega se oglasila 27. maja kako bi skrenula pažnju vlastima na tu pojavu.
“Ovakav razvoj situacije nastavljen je tokom vikenda i u ponedeljak je veb-stranica ‘Peščanika’ napadnuta i oborena. Moja poruka vlastima ostaje nepromenjena. Ovakve aktivnosti treba da budu istražene, a oni koji stoje iza njih moraju da snose odgovornost. Uloga i dužnost vlade je da štiti i podržava slobodu izražavanja, na Internetu i inače, kako je i predvideno Ustavom Srbije”, navela je Mijatović.

Ona ističe da je od premijera Vučića dobila uveravanja da će se pristupiti rešavanju ovih pitanja.
“Premijer Vučić i ja smo se dogovorili da se sastanemo prvom prilikom kako bismo razgovarali o ovim i drugim pitanjima u vezi sa medijima. Moja kancelarija će nastaviti da prati razvoj situacije i biće spremna da pomogne na svaki mogući način”, navodi se u saopštenju predstavnice OEBS-a za slobodu medija.

Ranije juče Vučić je zatražio od OEBS-a i Dunje Mijatović izvinjenje zbog iznošenja netačnih tvrdnji.
“Molio sam Vas da me obavestite o samo jednom, bilo kakvom, pa i najmanjem dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove “Druga strana” i “Teleprompter”, ili skidala nečiji blog sa veb-stranice dnevnog lista “Blic”. Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuđen”, naveo je Vučić, reagujući na nedavno istupanje Dunje Mijatović u kojem je pozvala vlasti Srbije da prestanu da se mešaju u rad onlajn medija.

Sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO