Osveta mrtvog bin Ladena – Od 25 pripadnika “foki”, samo dvojica u životu!

Danas, dve godine posle ubistva Osame Bin Ladena, od 25 pripadnika specijalne jedinice koji su učestovali u toj akciji, u jednoj nesreći za drugom život ih je izgubilo 23, a živa su još samo dvojica.

Osveta mrtvog bin Ladena - Od 25 pripadnika "foki", samo dvojica u životu!

Samo tri meseca posle akcije život gubi 17 pripadnika od 25, koliko ih je bilo u ‘Teamu Six’. Danas, nakon dve godine u incidentima koji su usledili, broj mrtvih se popeo na 23 i to budi sumnje porodica i rodbine poginulih pa su se obratili Kongresu.

Vašington tajms podseća kako su se Obamina administracija i vojna komanda u SAD-u našli na udaru teških optužbi ‘jer nisu bile u stanju da sprovedu profesionalnu i kompletnu istragu o tom incidentu’. Porodice su se na kraju obratile Kongresu, jer veruju da je reč  ‘zataškavanju celog slučaja’.

Nije se provela detaljna istraga i sramota je da roditelji moraju biti ti koji će od Kongresa tražiti da se obelodani istina, dodaje Dag Hamburger.

Naime, posle tri meseca od smrti Bin Ladena dolazi do incidenta s helikopterom CH u istočnom Avganistanu, a posle nepune dve godine do pogibije ostatka tima prilikom rutinske padobranske vežbe u Arizoni. Ključne osobe koje su učestvovale u operaciji hvatanja Bin ladena nisu više u mogućnosti da govore. Slučaj je završen.

Porodice poginulih komandosa  u obaranju helikoptera američke vojske u istočnom Avganistanu u leto 2011. optužuju Vašington za atentat i prikrivanje istine. U članku od 9. maja 2013. Vašington tajms piše “kako porodice žrtava smatraju da je za obaranje helikoptera i pogibiju 38 članova posade u kojoj je bilo 17 pripadnika famoznog ‘Team Six’ , odgovorna Bela kuća”.

Kako prenosi PressTV, talibanski borci su na vreme dobili detaljne informacije koje su im bile potrebne za obaranje helikoptera u kojem su bili pripadnici “Team Six”.

“Ubijeni vojnici su na mesto na koje su trebali aterirati bili transportovani u starom helikopteru iz vremena vijetnamskog rata, umesto s helikopterom kojeg obično koriste specijalne jedinice i koji imaju neprobojne delove, kao i sistem za odbranu od raketnih napada’, dodaje PressTV.

Porodice  ubijenih žele da znaju i zbog čega je u poslednjem trenutku, nekoliko minuta pre poletanja, zamenjeno sedam pripadnika specijalne jedinice koja je helikopterom CH-47 trebalo da bude prebačena na dogovoreno mesto.

Još šest pripadnika “Team Six” je poginulo krajem marta ove godine i to “tokom rutinske vežbe u vojnoj bazi Pinal Airpark u Arizoni”, prenosi CNN.

Pol Roberts, bivši savetnik Ronalda Regana, izjavio je ‘da su Pakistanci upozorili američku vojsku da bi akcija mogla loše da završi’. Nisu pogrešili. Naime, jedan od tri helikoptera koji su sučestvovali u napadu na kompleks u kojem je boravio Bin Laden je eksplodirao prilikom spuštanja.

Međutim, Roberts tvrdi ‘da ostala dva helikoptera nikada nisu ni prizemljila i kako tvrde svedoci, odleteli su s mesta odmah nakon eksplozije’. Prilično nejasne okolnosti napada koje upućuju na razmišljanje što se odista dogodilo u Abotabadu. Da li su foke zaista eliminisane da se ne bi saznala prava istina o kontroverznoj operaciji u Pakistanu ili je stvarno reč o slučaju, teško je reći?

Izvor: Kurir

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO