OTKLONJENE DILEME OKO NASTAVE NA BOSANSKOM JEZIKU U SREDNJIM ŠKOLAMA U SANDŽAKU

Novi Pazar – Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja primili su danas u Glavnom uredu Vijeća direktora novopazarske Gimnazije Zorana Milosavljevića, Gimnazije Jezdimir Lović u Sjenici Murata Baždarevića, tutinske Gimnazije Rafeta Mehovića i Ekonomsko-trgovinske škole u Novom Pazaru Seada Ljajića saopštila je press služba BNV.

Tema sastanka bila je nastava na bosanskom jeziku u novopazarskoj i sjeničkoj Gimnaziji i drugim srednjm školama u Sandžaku. Ovom prilikom Džudžević je uručio besplatne Čitanke i dodatke udžbenicima Historije, Likovne i Muzičke kulture direktorima sjeničke i novopazarske Gimnazije za učenike prvog razreda gimnazije u odjeljenjima u nastavu na bosanskom jeziku u tim obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Dogovoreno je da direktori srednjih škola odrede profesore koji će držati nastavu bosanskog jezika i književnosti i srpskog kao nematernjeg jezika i uruče im rješenje, objave odgovarajući raspored časova na oglasnoj tabli, kao i da daju instrukcije odjeljenskim starješinama odjeljenja u nastavi na bosanskom jeziku, o vođenju školske evidencije na bosanskom jeziku i pismu, u skladu sa zakonom i pravilnikom o javnim ispravama. Eventualne troškove nastave na bosanskom jeziku u ovim srednjim školama snosiće Bošnjačko nacionalno vijeće.

Bošnjačko nacionalno vijeće i obrazovno-vaspitne ustanove u kojima će se sprovoditi nastava na bosanskom jeziku u obavezi su dostaviti Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja izvještaj.

Džudžević je na sastanku u ime roditelja i učenika prvog razreda sjeničke i novopazarske gimnazije izrazio zahvalnost Vladi Republike i Ministaru prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr. Tomislavu Jovanoviću, što su omogućili da učenici pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, čime su ove srednje škole postale multietničke obrazovne ustanove i čime je dat doprinos evropskom putu i početku pregovora o pristupanju Srbije u Evropsku Uniju.

izvor.Sandzakhaber

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO