Otkrivamo! Detalje sa Sabora IZBIH čitajte šta je Kavazović rekao

Sabor IZBIH koji je juče razmatrao pitanja ujedinjenja islamske zajednice na prostoru sandžaka doneo je zaključke kojima je dao punu podršku Dijanetu Turske koji je Zukolić optužio da radi protiv njega. Kako Sandžakhaber saznaje reisu l ulema Husein ef. Kavazović oštro je kritikovao muftiju Muamera Zukorlića zbog stanja u kojem se nalazi podeljena islamska zajednica sandžaka.

rijasret
Kavazović je tom prilikom kazao da je Rijaset IZBIH dao u emanet sandzak IZ u Srbiji i Muameru Zukoliću a da stanje u IZ nije dobro, da se islamska zajednica podelila i da preti jos jedna podela.
On je na ultimativno pismo koje je Sabor IZUS poslao na adresu Rijaseta BIH Zukorliću odgovorio da je veliki broj službenika Islamske zajednice i njenih institucija potpisao peticiju protiv njega i da oni traze njegovu smenu.
Reisu l ulema Kavazović je kazao takođe da od sada on preuzima pregovore o ujedinjenju islasmske zajednice i da će on da razgovara sa svima kako bi se postiglo jedinstvo u islamskoj zajednici.
Kavazović će saznaje Sandžakhaber razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije oko spornih pitanja a na temu ujedinjenja.
Predviđeno je da radna grupa za ujedinjenje islamke zajednice broji devet članova.
Grupa pregovarača će se sastojati od tri člana predstavnika Dijaneta iz Turske, tri iz Bosne i po jedan predstavnik strana u sporu.
Sa strane Rijaseta BIH prema saznanjima do kojih je došao sandžakhaber to će biti: Razim Čolić, Ethem Bičakčić i Hasan Čengić.
Sa druge strane saznajemo da se ovih dana ubrzano vrši smena imama po sandžačkim džamijama i to onih koji su se izjasnili da ne podržavaju Zukorlića i da traže njegovu smenu i jedinstvo u islamskoj zajednici.
Inicijativa za pomirenje IZ je zadovoljna sa tekom dogoađaja i zaključima koji su donijeti sa na sednici Sabora IZBIH izjavio je za Sandžakhaber jedan od predstavnika inicijative

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO