Palijativna medicina na Državnom univerzitetu

Državni univerzitet u Novom Pazaru ove godine upisaće prvu generaciju studenata na master studije iz oblasti „Palijativna medicina“.

dunp

Tim povodom je u ovoj visokoškolskoj ustanovi održana prezentacija ovog studijskog programa kojoj su pored nastavnika iz oblasti medicinskih nauka prisustvovali i gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović, kao i direktori novopazarske Opšte bolnice, Doma zdravlja, Specijalne bolnice Novopazarska banja i filijale Nacionalne sluzbe za zapošljavanje.

Otvarajući skup rukovodilac master i doktorskih studija prof. dr Ćemal Dolićanin rekao je da je ovaj akreditovani studijski program jedinstven u Srbiji i na Balkanu i da će se na njemu školovati kadrovi, koji će biti osposobljeni za sveobuhvatnu brigu i psihosocijalnu pomoć pacijentima sa teškim bolestima. Prema njegovim rečima, palijativna medicina ima cilj da poboljša kvalitet života u skladu sa potrebama obolelog i njegove porodice i podrazumeva timski rad.

Master studije palijativne medicine moći će da upišu studenti koji su završili osnovne akademske studije medicine, defektologije, rehabilitacije i psihologije.

Rektor Državnog univerziteta prof. dr Miladin Kostić naglasio je da ova visoobrazovna ustanova prateći savremne evropske trendove, kao i zdravstvene potrebe sa kojima se suočava ovaj region, ali i naša zemlja u celini, nastoji da obrazuje stručne kadove koji će moći brzo da dođu do posla.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović naglasio je da pokretanje ovog studijskog programa zaslužuje punu podršku jer su potrebe da stučnjacima ovog profila posebno izražene. Državni univerzitet, kazao je on, prednjači u osnivanju savremenih i aktuelnih studijskih programa.

Činjenicama koje su izneli, opravdanost novog studijskog programa potvrdili su i direktori Opšte bolnice i Doma zdravlja u Novom Pazaru dr Mirsad Đerlek , dr Ervin Ćorović i dr Sonja Radetinac, direktorka Specijalne bolnice Novopazarska banja, kao i Nihad Biševac, direktor filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Pazaru.

Pozitive stavove o programu su izrazili i prof.dr Zoran Ćosić i akademik SANU prof. dr Vladislav Stefanović, koji je predstavio ekipu predavača na novom studijskom programu: prof. dr Draganu Jovanović, doc. dr Zanu Dolićanin i doc. dr Dragana Bogdanovića.

izvor: rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO