Petnaest godina od NATO bombardovanja

Nizom komemorativnih skupova širom Srbije će danas, povodom 15.godišnjice početka vazdušnih napada Severnoatlantske alijanse, biti obeležen dan sećanja na žrtve bombardovanja.

Na spomen obeležjima podignutim u znak sećanja na vojne i civilne žrtve vence će položiti predednik Srbije Tomislav Nikolić, predstavnici vlade, vojske i lokalnih vlasti.

Premijer Ivica Dačić položiće venac na beogradskom brdu Straževica, koje je zbog vojnog značaja bilo jedan od najžešće bombardovanih ciljeva tokom višenedeljne kampanje NATO, a predsednik Nikolić će položiti venac kod spomenika stradalima u Varvarinu, gde je u bombardovanju mosta poginulo deset ljudi.

Ministar odbrane Nebojša Rodić položiće venac u Vranju kod Spomen-obeležja poginulim vojnicima, policajcima i građanima, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković posetiće kasarnu “Stefan Nemanja” u Raški.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin će ispred zgrade Opštine Leposavić položiti venac i odati poštu poginulima u NATO bombardovanju, dok će u večernjim satima u Domu kulture u Leposaviću prisustvovati Svečanoj akademiji povodom godišnjice bombardovanja SRJ.

Predstavnici Privremenog organa grada Beograda poštu poginulima odaće kraj groba Milice Rakić u Batajnici, kod Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu, kod Spomen-obeležja poginulim gardistima i pacijentima KBC Dragiša Mišović, kod Spomen-obeležja “Zašto” na Tašmajdanu i na Straževici.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević venac će položiti u kasarni “Jugovićevo”.

U Crkvi Svetog Marka i svim pravoslavnim hramovima biće služen pomen žrtvama NATO bombardovanja, a skupove povodom godišnjice početka bombardovanja obeležiće i nekoliko stranaka.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO