Plav: „Modro blago“ čeka na planini

PLAV – Jedna od velikih, nažalost nedovoljno iskorišćenih, razvojnih šansi plavsko-gusinjskog kraja leži u velikom prirodnom potencijalu u oblasti šumskih plodova i ljekobilja.

Plav1 300x168 Plav: „Modro blago“ čeka na planini
plav
Čitave samonikle plantaže borovnice, šumskih kupina, malina, jagoda i drugih plodova, ogromno su blago prosuto po obroncima Čakora, Bogićevice, Babinog polja, Visitora, Bora Radončića, Zeletina, Popadije i drugih planina ovog kraja. I najpoznatiji stručnjaci iz ove oblasti, područje plavske opštine, smatraju najvećom prirodnom plantažom borovnice na Balkanu.

Nažalost, već godinama borovnice nekontrolisano i najčešće u sirovom obliku odlazi u druge krajeve bivše Jugoslavije i dalje. Zajedno sa njima odlazi i znatan dio prihoda koji bi se mogao ostvariti njihovom preradom. Prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa za izgradnju i opremanje hladnjače kapaciteta do 200 tona za skladištenje borovnica, malina, kupina i drugih šumskih plodova, ali se na tome i ostalo. A prema riječima mještana, samo na području plavskih planina može se otkupiti i više od 200 tona ovog modrog blaga.

Na postojećim otkupnim punktovima, koje su ove godine u Plavu, Gusinju, Murinu i okolnim selima organizovali kupci sa strane, lokalni berači borovnica uglavnom nijesu bili zadovoljni otkupnom cijenom. Zato su se ljetos radije odlučivali da borovnice prodaju na pijacama u ova tri mjesna centra po cijeni od četiri do pet eura po kilogramu.

R.G. pobjeda

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO