Počela predizborna tišina

 Predizborna tišina, uoči vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, počela je u ponoć i trajaće do zatvaranja birališta, odnosno do 16. marta u 20 sati. 

Predizborna tišina podrazumeva zabranu izborne propagande, što je propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika.

Tokom tog perioda zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na razdaljini manjoj od 50 metara od biračkog mesta.

Takođe je zabranjeno elektronskim medijima da na bilo koji način propagiraju izborne liste, kandidate ili stranke koje učestvuju na izborima, da iznose procene rezultata izbora, a ukoliko to ne budu poštavali, Zakon je predvideo kazne.

Poštovanje izborne tišine obavezuje i pisane medije što znači da je zabranjeno oglašavanje lista u oglasnim porukama, njihove oznake, slogani, ime, lik, glas, lično svojstvo kandidata, SMS poruke, ankete, telefonska uključenja.

Ono što nije zabranjeno jeste objavljivanje informacija i oglasnih poruka nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju, kao i procene odziva birača, odnosno izlaznost na izbore.

U izbornom danu dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome kada su i gde glasali nosioci i kandidati sa lista, a njihove izjave tek po okončanju izborne tišine.

Pravila o izbornoj tišini odnose se i na program elektronskih medija emitovan putem Interneta.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO