Pogledajte kako su izgledali manevri JNA! (VIDEO)

Jugoslovenska narodna armija je bila jedna od najjačih oružanih snaga u Evropi, a arhivski video snimci pred vama će vam dokazati i zašto je to bilo tako

Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija nastala je u plamenu i vihoruDrugog svetskog rata, a njena je vojska bila direktni produžetak partizanske gerilei Narodnooslobodilačke vojske kojom je komandovao Josip Broz Tito tokom tih paklenih godina kada se odlučivalo o sudbini sveta i o sudbini jugoslovenskih naroda u njemu.

Da smo bili ozbiljna država koja se nije libila da obara i američke letelice ako bi povredili njen vazdušni prostor, te da smo smeli svakome da kažemo NE ako je DA bilo protiv naših državnih interesa, jasno je svima i znaju svi koji su živeli u tom dobu u kome smo bili “državetina” umesto poluvazalna banana-republika koja ne može samu sebe da odbrani ni od poplava.

 

Kao jedan od tri stuba te države, uz komunističku partiju (od pedesetih godina zvaničan naziv je bio Savez komunista) i ideologiju bratstva i jedinstva, kao vezivno tkivo, stajala je slavna Jugoslovenska narodna armija u kojoj su se stapali svi narodi i narodnosti naše bivše domovine, svi radnici i seljaci, sve klase tog društva koje je iskreno težilo da dostigne besklasje.

Nije šala: respektabilna, obučena, opremljena i motivisana kakva je bila, bila bi nepobediva za bilo kog neprijatelja koji bi se drznuo na ponovi Hitlerovu grešku i da pokuša da okupira teritoriju koju se zaklela da će krvlju braniti. Bilo kog neprijatelja osim pete kolone na koju nije računala.

Podeljena na fleksibilne, pokretne i mobilne brigade u sklopu četiri vojne oblasti – beogradske, zagrebačke, skopske i splitske – imala je u svojim redovima i do 680.000 vojnika.

Disciplina je bila od velike važnosti, i znao se red. Znalo se sve ono što se danas ne zna: ko, šta, kada i gde treba da radi. To je bila narodna armija, oružana sila čiji je prvenstveni cilj bila zaštita naroda koji je imao svoju državu. I bila je samokritična. Ako budete pogledali i video snimak priložen ispod, shvatićete o čemu se radi i šta nedostaje danas.

Pogledajte video:

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO