Pokrivena Bošnjakinja kandidatkinja za Evropski parlament

Faila Pašić Bišić iz Slovenije, inače porijeklom Bošnjakinja, na izborima za članove Evropskog parlamenta 25. maja učestvuje kao kandidat stranke Liberalna demokratija Slovenije.

Porodica Bišić je porijeklom iz Sanskog Mosta u Bosni i Hercegovini. Majka dvoje djece, Faila Pašić Bišić, izjavila je da je odluku o bavljenjem politikom donijela nakon što je shvatila da je rješavanje problema u zemlji i društvu moguće jedino aktivnim učešćem u politici, a ne sjedenjem kod kuće i upućivanjem kritika.
“Do sada sam radila u oblastima integracije migranata, etničkih i vjerskih manjina, nezaposlenosti, socijalnih prava i islamofobije, kazala je Bišić  tvrdeći da je pasivna uloga na milione muslimana u Evropi djelimično doprinijela porastu islamofobije. Ona je naglasila da “muslimani nisu prisutni na mjestima gdje se donose zakoni o govoru mržnje, islamofobije i koji se tiču muslimana”. “Muslimani u Evropskoj uniji, nažalost, spadaju u kategoriju pasivnih birača”, ocijenila je Bišić.
“Ukoliko Evropa nije spremna za mene i osobe poput mene, to nije moja slabost, već slabost Evrope. Ako budem izabrana u Evropski parlament učinit ću sve što mogu da pomognem Bosni i Hercegovini, u kojoj živi veliki broj moje rodbine i prijatelja, kao i da BiH postane dio Evropske unije.”
(AA) TRT
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO