Potraga za grobnicom kod Raške

potraga za grobnicom kod rake

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije i Komisija za nestala lica počeli su iskopavanje u Rudnici, u opštini Raška, na mestu na kojem se pretpostavlja da je tajno zakopano oko 250 ljudi.

Na Rudnici se, po nalogu Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, vrše iskopavanja po metodama arheološke forenzike, kako bi se utvrdila eventualna verodostojnost informacija o postojanju masovne grobnice.

Uviđaju su prisustvovali i članovi Komisije za nestala lica Vlade Srbije, članovi Radne grupe za nestala lica kosovskih privremenih vlasti, pripadnici MUP-a Srbije, Euleksa i predstavnici Međunarodnog crvenog krsta.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je za Regionalnu televiziju da ovim iskopavanje Komisija želi da “skine sve dileme koje se vežu za ovu lokaciju.”
-U nekoliko navrata smo radili straživanja. Postupali smo prema informacijama koje smo dobili od Euleksa. Ovo je ozbiljno i teško pitanje i prema njemu ne želimo da se ponašamo neodgovorno. Zbog toga smo opredelili značajna sredstva za istraživanje ovog mesta, rekao je on.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije otkrilo je „potencijalnu masovnu grobnicu” na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije, u kojoj se, prema izjavama svedoka, nalazi 250 tela kosovskih Albanaca. U Tužilaštvu pretpostavljaju da su tela prebačena tokom povlačenja srpskih snaga sa Kosova u junu 1999, i da su akcijom rukovodili pripadnici tadašnje Posebne jedinice policije.

Kako saznaje Regionalna televizija, ljudi koji rade na iskopavanju ovog lokaliteta utvrdili su da je tokom 1999. godine na ovom mestu nasuta zemlja ali se sa sigurnošću ne može precizirati razlog zbog kojeg je to urađeno.

Majdan je „usečen” u brdu i nalazi se pored samog puta Raška – Kosovska Mitrovica, između dva punkta prema Kosovu. Tu se nalazi nekoliko rashodovanih i zarđalih kamiona, kao i još neke stare građevinske mašine. Majdan je po priči meštana napušten još krajem osamdesetih godina, mada je definitivno ostavljen 1999. godine. Ograđen je samo sa jedne strane, gde se nalazi i ulaz. Veći deo je sada močvarna površina. Pitanje postojanja masovne grobnice u Rudnici kod Raške pokrenuli su još 2004. godine prištinska Radna grupa i Unmik, a neuspešno istraživanje je obavljeno u maju i junu 2007. godine.

sandzakhaber / izvor: rtvnp.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO