Premijer Erdogan na sastanku sa evropskim zvaničnicima u Istanbulu

premijer-erdogan-na-sastanku-sa-evropskim-zvanicnicima-u-istanbulu

Premijer Republike Turske je u Istanbulu održao sastanke sa evropskim komesarom za proširenje, Štefanom Fuleom i slovačkim kolegom Robertom Ficom.
Fule i Erdogan su se sastali u okviru Konferencije o zajedničkom djelovanju Turske i Evropske unije u riješavanju globalnih pitanja
Sastanak zatvoren za javnost je trajao priblično sat vremena
Premijer Recep Tayyip Erdogan se potom sastao sa slovačkim premijerom Robertom Ficom, takođe na sastanku iza zatvorenih vrata.

Premijer Erdogan pozvao EU da ubrza proces priključenja Turske

premijer-erdogan-pozvao-eu-da-ubrza-proces-prikljucenja-turske

Premijer Recep Tayyip Erdogan je izjavio da Turska koracima koje poduzima pokazuje spremnost da postane jedna od zemalja članica Evropske unije, stoga očekuje istu otvorenost od EU.
Na Konferenciji o zajedničkom djelovanju Turske i Evropske unije u riješavanju globalnih pitanja, održanoj u Istanbulu, premijer je pozvao Evropsku uniju na samokritičnost.
“Mi razmatramo naše vlastite akcije. Međutim, želimo vidjeti isti stav i sa strane EU,” poručio je Erdogan. Evropska unija bi trebala odustati od pokušaja da baci u zaborav, ili natjera narod da zaboravi obećanja i dokumente koje je potpisala, a Turska nije zemlja koju treba držati pred vratima, napomenuo je premijer Erdogan.
Premijer Republike Turske je kritizirao i vizni režim koji je EU nametnula građanima Turske i pozvao da se okonča politika dvostrukih standarda. Turski narod se tjera u beznadežnu poziciju, a sam proces ne može se održati ukoliko na njemu radi jedino Turska, istakao je Erdogan.
Usporen napredak u otvaranju pojedinih poglavlja u pregovorima sa Turskom rezultat je stava administracije kiparskih Grka, zbog koje u posljednje tri godine nisu načinjeni značajniji iskoraci.
POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO