Preživio genocid u Srebrenici , a sad je košarkaš velike Barce

kosarka

 

Barselona će za dva dana potpisati veliku košarkašku nadu iz BiH Emira Sulejmanovića , koji je rođen u šumi dva dana nakon početka genocida u Srebrenici

Emir Sulejmanović , 17 – godišnja je košarkaška nada iz Bosne i Hercegovine , koji je prošle sezone debitovao za prvi tim Union Olimpije . Do punoletstva ga deli još dva dana kad će potpisati profesionalni ugovor sa košarkaškim divom Barselonom na tri godine .
No priča mladog Sulejmanovića nije nimalo obična , štaviše rođen je za vreme jednog od najvećih zločina u novijoj istoriji Evrope . Tačnije , Emir se rodio dva dana nakon početka genocida u Srebrenici ( 11.7.1995 . ) U šumi pokraj njegovog sela Krušev Do . U bijeg iz okupirane Srebrenice njegova majka Vahdeta je trudna krenula s dvogodišnjim sinom , a uz pomoć nekoliko žena rodila je u očajnim uslovima .
Emirov otac Nedžad prisjetio se teških vremena .
– Uspeo sam nekako doći do njih i videti ih . U celoj katastrofi bio sam presretan zbog rođenja Emira . Vratio sam se u vojsku . Oni su uspeli doći do slobodnih teritorija u Kladnju , a mene su zarobili Srbi 1. avgusta 1995. godine i odveli me u logor u Mitrovo Polje u Srbiji . Bio sam tamo 250 dana , proživio golgotu . Posredstvom Crvenog krsta 16. travnja 1996. godine oslobođen sam is još nekoliko ljudi prebačen u Finsku . Pola godine kasnije u Finsku je došla i moja porodica . Bili smo na okupu – izjavio je Nedžad Sulejmanović za RSG Radio .
Emir Sulejmanović privukao je pažnju Barcelone na turniru Eurolige za juniore u januaru u Ciutat de L’ Hospitaletu kad je kao igrač Olimpije proglašen za MVP turnira .

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO