Prijepolje – problem bosanski jezik valst ZA opozicija PROTIV?

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje nisu se usaglasili na današnjoj sednici o uvođenju kompletne nastave na bosanskom jeziku u predškolske i školske ustanove na području ove opštine.

Predsednik ovog opštinskog organa Vukosav Tomašević upućivao je ranije ministru prosvete Žarku Obradoviću pisma u kojima je tražio da se za potrebe skupštinske rasprave  dostave sve merodavne informacije po ovom pitanju, kako bi tok rasprave tekao u pravom smeru prenosi Regionalna televizija.

On tražio i prisustvo predstavnika ovog ministarstva, ali nikakv odgovor još uvek nije stigao.

Odbornici tvrde da ne osporavaju pravo Bošnjaka garantovano ustavom, ali su neki od od njih iz opozicije “zamerili opštinskoj upravi što se sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu razgovaralo o ovom pitanju , a ne sa direktorima škola”.

Bilo je i tvrdnji da Ministarstvo prosvete nije obavešteno o svim dešavanjima oko ovog  pitanja, a i onih koji pripadaju grupi bošnjačkih političkih opcija a pozivaju građane da, kako kažu, ne podrže razdvajanje među decom.

Na ovakve komentare opozicije, iz vlasti su dali odgovor da sve što je u opštini Prijepolje urađeno i sve aktivnosti koje je sprovodilo Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu urađeno je u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Na pauzi za konsultacije šefova odborničkih grupa nije zauzet zajednički stav, tako da Skupština nije imala o čemu da se izjašnjava na kraju rasprave po ovom pitanju.

Vlast u Prijepolju sačinjena je od koalicije okupljene oko SDP  i drgih partija dok su u opoziciji BDZ, DPS i SNS.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO