Pročitajte šta je Zijad Turković u svoju odbranu izrekao pred Sudom BiH

Završnim riječima prvooptuženog Zijada Turkovića i odbrane drugooptuženog Saše Stjepanovića danas je u Sudu nastavljeno iznošenje završnih riječi u predmetu Zijad Turković i drugi, čiji se akteri terete za organizirani kriminal u vezi s više teških krivičnih djela.

 

Zijad turković u sudnici
Zijad turković u sudnici

Turković je u završnoj riječi iznio niz primjedbi na tok i vođenje postupka u ovom predmetu, nazivajući ga “montiranim, brutalnim i beskrupuloznim pravosudnim skandalom i nasiljem nad istinom i pravdom…, potpomognutim snažnom medijskom kampanjom”.

Kritički se osvrnuo na rad zastupnika optužbe – tužiteljski dvojac Dijanu Kajmaković i Olega Čavku, optužujući ih za “kriminal i iznudu u pravosudnim odorama, manipuliranje i selektivan pristup dokazima, te skrivanje dokaza koji idu njemu u prilog, kao i bezrezervnu vjeru iskazu svjedoka pokajnika/zaštićenog svjedoka Isljama Kalendera, svjedoka Seada Dumanjića…”.

Istovremeno je uputio i niz kritika predsjedavajućem Sudskog vijeća, sudiji Izi Tankiću, navodeći da nije na jednak način tretirao strane u postupku, te da je zabranio veliki broj dokaza koji su išli prvooptuženom u prilog.

Prvooptuženi je kazao da njegova završna riječ u pisanoj formi može biti tretirana i kao krivična prijava protiv spomenutih tužitelja, te da bi njeni navodi mogli biti povod za pokretanje postupka po službenoj dužnosti “za nesavjestan rad u službi i zloupotrebu službenog položaja”.

Turković je, nadalje, naveo da će učiniti sve što je neophodno da dokaže vlastitu nevinost, ustvrdivši da je cijeli postupak u ovom slučaju vođen “s onu stranu zakona”.

U ostatku završne riječi analizirao je određene segmente iskaza prezentiranih tokom dokaznog postupka a koji se tiču “lažnih svjedočenjana kojima se optužnica temelji”.

Ročište je nastavljeno završnim riječima branitelja drugooptuženog Saše Stjepanovića, advokata Senada Bilića, koji je neuobičajenim ocijenio da je završna riječ Tužiteljstva u ovako složenom predmetu trajala svega 32 minute.

Naveo je da se koncept odbrane zasniva na pobijanju iskaza dva tkz. svjedoka pokajnika, ocjenivši da je dobro da su ti iskazi uloženi u sudski spis “kako bi se uvjerili u njihovu apsurdnost i neutemeljenost”.

Ustvrdio je kako se radi o dokazima “rekla-kazala, odnosno rekla-porekla”, detaljno analizirajući pravno značenje i suštinu kvalifikacija iz optužnice, navodeći da je u ovom predmetu selektivno dodijeljivan imunitet od krivičnog gonjenja.

Kritički se osvrnuo i na “zloupotrebu instituta priznanja krivnje koji se pretvorio u prebacivanje krivnje na druge pod firmom kajanja”, te na činjenicu da nije došlo do prilagođavanja činjeničnog supstrata optužnoga akta.

Prema tužbenim navodima, Saša Stjepanović se tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, zločinačka organizacija, razbojništvo, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

Uz Turkovića i Stjepanovića suoptuženici u ovom predmetu su Nijaz Zuban, Muamer Zahitović, Hilmija Mašović, Milenko Lakić i Fadil Aljović.

Optužnica u predmetu Turković i drugi, aktere ovog slučaja tereti za sudjelovanje u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 2,5 miliona KM ABS-banke u Cargo centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, te neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, kao i iznudu.

izvor:Haber.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO