Prodajom NIS-a za 400 miliona evra prepustili smo Rusima naftne rezerve vredne sedam milijardi evra!

0249007.73

Poslednja epizoda serijala “Insajder: Energetski nesporazum” otkriće kako sve vlade od 2005. do danas zapravo omogućavaju povlašćen položaj ruskoj kompaniji na tržištu Srbije.

Kako otkriva Insajder prodaja Naftne industrije Srbije za 400 miliona evra uz obavezu investiranja od 500 miliona evra, značila je između ostalog, prodaju prava na korišćenje domaćih rezervi nafte i gasa.

Ekipa emisije Insajder je na osnovu dokumentacije koju je analizirala došla do saznanja da Srbija ima dokazane rezerve od 10.5 miliona tona nafte i 4.35 milijardi kubika gasa.

Prema sadašnjim cenama nafte od oko 100 dolara za barel, vrednost domaćih rezervi nafte se kreće oko 7.8 milijardi dolara. Što se tiče gasa, prema cenama po kojima NIS prodaje domaći gas Srbijagasu od 371 dolar za 1000 kubika, domaće rezerve gasa danas vrede oko 1.6 milijardi dolara. To znači da je ukupna vrednost dokazanih domaćih rezervi nafte i gasa oko 9.4 milijarde dolara, odnosno oko 7 milijardi evra.

Ne samo da je Gasprom na korišćenje dobio rezerve nafte i gasa vredne 7 milijardi evra, već i povlašćen kada je u pitanju plaćanje dažbina, odnosno rente za izvlačenje ovih rezervi. Takav položaj većinski stranoj kompaniji omogućen je Energetskim sporazumom za koji je odgovorna vlada DS-a, DSS-a I G17 plus, dok ni aktuelna vlada predvođena SNS-om I SPS-om, nije uradila ništa da to promeni.

“Srbija ima gotovo najniži procenat rudne rente u svetu. Dakle vi imate sve države od Albanije koja ima 12 odsto, Slovenije sa 10 odsto, Hrvatske isto nešto 10 ili 12 odsto, Mađarske gde je to progresivno, kod nas je tri odsto. E sada sama rudna renta nije u nadležnosti ministarstva energetike, nego je, na žalost, u nadležnosti drugog ministarstva. Ministarstva rudarstva”, kaže Zorana Mihajlović, ministarka energetike.

“Ovde su oni podstaknuti da što pre to izguraju iz zemlje plaćajući tri odsto naknadu, pre nego se poveća na neki normalniji nivo. Ne znam da ijedna zemlja ima tako nisku naknadu za eksploataciju”, kaže Milan Kovačević, konsultant.

U poslednjoj epizodi serijala “Insajder: Energetski nesporazum” videćete šta je sve prodato uz NIS, koliko je u poslednjih pet godina ubrzano korišćenje domaćih rezervi kao i ko je, kako i zbog čega u direktnim pregovorima, daleko od očiju javnosti, pristao na dokumente kojima se izlazilo u susret ruskoj strani.

izvor: Trojka.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO