Propali smo više od Grčke!

421081_14_ff

Na listi „propalih zemalja“ Fonda za mir, Srbija je od 187 država zauzela neslavno 92. mesto. U regionu smo bolje rangirani jedino od Bosne i Hercegovine.
Na listi „propalih“, a koja je formirana tako da su na začelju najbolji, Srbija je lošije rangirana čak i od Grčke, koja je pred bankrotom. Ta država zauzela je 138. mesto, čak 46 pozicija ispred Srbije. U svim segmentima koji su se merili, Grčka je bolja. A slična situacija je i u poređenju sa našim susedima.

Ekonomista Ljubomir Madžar za „Blic“ kaže da su Grčka i Srbija u potpuno različitim startnim pozicijama u odnosu na krizu.

421082_14a_lb

– Grčka je naprednija u svim segmentima koji čine civilizacijski napredak. Od poštovanja ljudskih prava, izgrađenih institucija, pa do društvenog sistema. Mi to sve još gradimo, radimo na tome i daleko smo od onoga što je Grčka decenijama pre nas uspostavila kao standard – kaže Madžar.

Lista propalih zemalja pravi se na osnovu 12 kriterijuma. Ocenjuje se, između ostalog, poštovanje ljudskih prava, stepen siromaštva, ekonomija, rad javnih službi, vladavina prava…

Ocene se kreću od nule kao najboljeg rezultata, do deset kao najgoreg.
Srbija je najlošije ocenjena, osmicom, u kategoriji otpora i nezadovoljstva stanovništva i rasta bogate elite. Ni stepen bezbednosti u Srbiji, sudeći prema oceni Fonda za mir, nije dobio visoku ocenu, a ustanovljeno je i da je poštovanje ljudskih prava na niskom nivou.

Od maksimalnih 120 poena, koliko je prikupila Somalija koja je na vrhu liste najgorih zemalja, Srbija je skupila 74. Manje od nas, a to znači bolju poziciju na rang listi Fonda za mir, imaju komšije – Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Crna Gora, Rumunija i Bugarska.

Od Srbije je manje propala i Albanija, koja nam beži čak 27 mesta. U ovoj zemlji se, prema analizi Fonda za mir, manje poštuju ljudska prava nego u Srbiji, ali je bezbednost veća, javne službe bolje funkcionišu, stanovništvo je zadovoljnije. Od zemalja u okruženju najbolje je prošla Slovenija sa 163. mestom.

Ozbiljnost situacije na listi je označena sa nekoliko nijansi crvene (uzbuna), narandžaste (upozorenje), žute (stabilno) i zelene boje (održivo). U zoni upozorenja, Srbiji društvo prave Maroko, Tajland, Meksiko, Vijetnam, Moldavija, Jordan, ali i Turska i Rusija. Najgore rangirane, na vrhu liste, jesu Somalija, Kongo i Sudan, dok su na dnu kao najbezbednije i najstabilnije zemlje Finska (178), Švedska (177), Norveška (175), Švajcarska (175) i Danska (174).

Fond za mir već devetu godinu zaredom pravi listu najgorih zemalja u svetu. U odnosu na prethodne godine Srbija je, ipak, popravila poziciju. Uspešnije rangirana bila je samo 2011. godine, kada se našla na šest mesta boljoj poziciji nego u 2013. Svih ostalih godina Srbija se kretala od 66. do 86. mesta.

sandzakhaber / izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO