Protesti u Makedoniji, podrška Ivanovu da ne da mandat Zaevu

511

Pristalice građanske inicijative “Za zajedničku Makedoniju”, koji već 24 dana protestuju protiv “tiranske platforme”, ohrabrili su predsednika Đorđa Ivanova da ne podlegne nikakvim pritiscima i ostane pri odluci da mandat za formiranje vlade ne dodeli Zoranu Zaevu.

Jedan od organizatora protesta Bogdan Ilievski rekao je da nijedan diplomata, komesar ili bilo koji predstavnik ne može da dođe na pola dana i nametne svoj interes i svoj raspored.

“Prošlo je vreme kada su se makedonski građani tresli i poklanjali raznoraznim zapadnim emisarima sa sumnjivim namerama. Prošlo je vreme poslušnosti, koja je uvek završavala na štetu Makedonaca i makedonske države”, naglasio je on.

Učesnik protesta Jovica Tasevski poručio je da je makedonski narod temelj suverene nezavisne i unitarne Makedonije. On je javno pitao lidere nekoliko političkih stranaka “da li u Makedoniji Albanci imaju puno obrazovanje, od osnovnog i srednjeg do visokog, imaju li medije, kulturne institucije, i da li su im prava zagarantovana”.

Na protestnom skupu u Skoplju grupa mladih svoj stav je izrazila porukama “Od mladih srcem za Makedoniju”, “Neće vam proći” i “I šmizle su za Makedoniju”.

Protesti su održani i u drugim gradovima Makedonije.

Protesti u Skoplju počeli su, nakon što je lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski optužio SDSM i njihovog lidera Zorana Zaeva da zajedno sa albanskim političkim partijama pripremaju redefinisanje Makedonije i pozvao građane da se uključe u odbranu države.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da mandat za formiranje nove vlade da Zoranu Zaevu, koji ima podršku partija makedonskih Albanaca.

Kriza u Makedoniji traje od vanrednih parlamentarnih izbora koji su održani krajem prošle godine.

izvor: N1