Pušteno u rad šest buster stanica u Novom Pazaru vrednost projekta 500.000e – foto

Novi Pazar – Projektom prekogranične saradnje u Novom Pazaru gradske vlasti pustile su u rad danas šest crpnih stanica u naseljima Bukreš, Biserovača. Ćeremidžinica, Šestovo, Deževski put kao i na fulterskom postrojenju na Hadžetu. Investicija koju su zajedno radili Bjelopoljski vodovod i JKP Vodovod iz Novog Pazara a finansirala EU vredna je oko 500.000 evra.

Gradonačelnik Novog Pazara dr Meho Mahmutović pustio je u rad šest pumpnih stanica adaptiranih i opremljenih kroz aktivnosti projekta prekogranične saradnje „Jačanje ekonomskog razvoja kroz održivo upravljanje vodnim resursima“. Projekat koji finansijski podržava Evropska unija počeo je sa realizacijom u septembru 2012. godine, kao rezultat saradnje Novog Pazara sa opštinom Bijelo Polje, JP „Bistrica“ iz te opštine i Upravom za vode Crne Gore. Vrednost projekta je pola miliona eura od čega je gotovo polovina iznosa izdvojena za Novi Pazar.

Tokom devetnaest meseci rada na projektu zamenjena je zastarela hidro mašinska oprema na šest pumpnih stanica i to u naseljima Bukreš, Ćeremidžinica, Šestovo, Deževski put, Biserovača i pumpna stanica na filterskom postrojenju. Zahvatom je obezbeđena stabilnost u pogledu snabdevenosti vodom šireg područja Novog Pazara. Realizaciju glavnih projektnih aktivnosti pratile su i brojne podaktivnosti poput institucionalne , odnosno saradnje među zaposlenima u dva javno komunalna preduzeća, te izrada Strategije održivih sistema vodosnabdevanja i rešavanja problema navodnjavanja i drugo.

Tokom petomesečnog perioda koji predstoji do kraja celokupnog projekta radiće se, kako su najavili realizatori , na podizanje svesti u pogledu važnosti očuvanja i zaštite vodenih resursa .

Gradske vlasti su nedavno također projektom koji je finansirala Vlada Kuvajta također u rad pustile crpnu stanicu u naselju Lug koja je umnogome poboljšala vodosnabdevanje Novog Pazara. Valja napomenuti da je Novi Pazar do pre godinu dana bio veoma loše snabdeven vodom ali projektima koji se realizuju vodosnabdevanje je umnogome poboljšano i uloženo je mnogo finansijskih sredstava kroz projekte.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO