Radnici FAP-a sa građanima drže prugu i grad u blokadi

PRIBOJ – Nepregledana kolona automobila, kamiona i šlepera stoji u Priboju i okolini, sve gradske i prigradske ulice su zakrčene usled blokade železničke pruge Beograd-Bar i magistralnog puta od Priboja ka međunarodnom graničnom prelazu Uvac, između Srbije i BiH. Moguć prekid blokade s obzirom da bi u četvrtak Priboj mogao da poseti prvi potpresednik Vlade Aleksandar Vučić.

20131028-130303.jpg
Radnici FAP-a drugi dan štrajkuju zbog neisplaćenih zarada, neoverenih knjižica i nedostatka posla, a danas su im se pridružili radnici Fabrike sedišta i brojni žitelji grada.

Na pruzi i magistralnom putu je najmanje nekoliko hiljada građana Priboja i radnika FAP-a, koji, izuzev kolima hitne pomoći, ne dozvoljavaju prolazak nijednom automobilu ili kamionu. Pribojci kažu da im je “zbog FAP-a došla voda do grla i dok Vlada Srbije ne reši status FAP-a, kroz Priboj više neće proći ni jedan voz, niti bilo kakvo transportno sredstvo”.

Radnici Fabrike sedišta i brojni žitelji grada kažu da su u još težoj situaciji od FAP-a, jer im je preduzeće u restruktuiranju, nisu primili sedam plata, poslednju zaradu su dobili u martu ove godine, nisu im overene zdravstvene knjižice, i godinama im se ne uplaćuju doprinosi za radni staž.

Radnici pribojske Fabrike sedišta navode još da je njihov dodatni problem to što ne mogu da naplate isporučena sedišta od srpskih firmi, koje takođe nemaju sredstva. Štrajkači kažu da su razočarani što im se od ni posle 24 sata od početka blokade pruge Beograd-Bar i magistralnog puta koji od Priboja vodi ga međunarodnom graničnom prelazu Uvac, između Srbije i BiH, još niko od predstavnika Vlade nije obratio, niti najavio dolazak ili mogućnost da se u Beogradu razgovara sa delegacijom FAP-a.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović rekao je radnicima FAP-a da će ukoliko danas odustanu od blokade, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić u četvrtak posetiti Priboj.

Rvović je Tanjugu izjavio da je razgovarao sa Vučićem i da radnici za njega imaju 100 pitanja i zahteva, a on samo jedan – da se deblokira pruga.
“I on će onda doći u četvrtak da odgovori na sva pitanja koja imaju”, naveo je Rvović i dodao da je to rekao radnicima koji će u najsrkorije vreme odlučiti hoće li prekinuti štrajk.

Rvović je dodao da Vučić sigurno neće doći u Priboj ako se nastavi sa blokadom pruge.

Ranije danas, predsednik Štrajkačkog odbora FAP-a, Milorad Dragaš rekao je da će do obustave doći ako tako odluči većina štrajkača koji su po tom pitanju bili podeljenih mišljenja. On je Tanjugu rekao da će pozvati kolege da glasaju i da će biti onako kako većina odluči.

Dragaš je ranije, jutros, rekao da radnici neće odustati od zahteva da im se isplate plate i overe zdravstvene legitimacije.
“Iako smo juče uputili pismo predsedniku Vlade Ivici Dačiću, da dođe ili da nas primi, nismo još nikakav odgovor dobili”, kazao je Dragaš danas Tanjugu. On je napomenuo da je jutros privremeno oslobođen alternativni putni pravac, kako bi se opština snabdela hlebom i osnovnim životnim namirnicama, dok su glavni put ka prelazu Uvac i barska pruga i dalje u blokadi.

Dragaš je podsetio da radnici zahtevaju isplatu najmanje jedne od četiri i po zaostale zarade.

Radnici FAP-a na barikadama kažu da su brojni privatni ugostitelji iz Priboja od početka blokade radnicima slali hranu i osvežavajuća pića, a sve vreme pripravno je i vozilo hitne pomoći pribojskog Doma zdravlja. Kompletna akcija radnika FAP-a na blokadi pruge i puta odvija se u dobroj organizaciji Štrajkačkog odbora bez i najmanjih incidenata.

Danas oko 10 sati sa barikada na magistralnom putu vraćen je i muftija Muamer Zukorlić sa pratnjom, koji se iz Sarajeva uputio u Novi Pazar. Muftija se vratio u Bosnu, pa je preko Mokre Gore i Užica otputovao na odredište.

 

Ministarstvo: Pomoć FAP-u kad dostavi validnu “ličnu kartu”

 

Ministarstvo privrede saopštilo je danas da će pomoći u pronalaženju održivog rešenja za to i svako drugo preduzeće u restrukturiranju, ali da FAP mora dostaviti “ličnu kartu” sa tačnim podacima.

Država je spremna, kako je navedeno, da pomogne svim preduzećima u okviru plana restrukturiranja, ali preduzeća moraju prethodno da urade i dostave potpune i tačne “lične karte”.
“Jedini uslov i osnov za to (pomoć) su dostavljene lične karte sa tačnim podacima o imovini i obavezama, sudskim sporovima, kupcima i dobavljačima, spiskom zaposlenih, njihovim platama i godinama radnog staža. Bez potpunih ličnih karata i tačnih podataka ne može se govoriti o smislenom planu ozdravljenja”, navode u ministarstvu.

To je pravilo koje se odnosi na sva preduzeća koja traže pomoć države. Ministarstvo poziva predstavnike sindikata FAP-a da umesto radikalizacije štrajka insistiraju da rukovodstvo tog preduzeća dostavi Ministarstvu privrede potpunu “ličnu kartu”, tačno popiše i proceni sredstva i stvarno stanje kompanije.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu privrede pre osam dana, kome je prisustvovalo i rukovodstvo FAP-a i sindikati, utvrđeno je da FAP po finansijskim izveštajima ima zalihe u vrednosti od šest milijardi dinara. Ministarstvo je tražilo popis tih zaliha i posebno postavilo pitanje da li ima zaliha koje više nisu upotrebljive kako bi mogli prodati jedan njihov deo i izmiriti obaveze.

Na sastanku je konstatovano da zaliha izgleda nema, da nije moguće pronaći ni 30 miliona dinara ili 0,5 odsto zaliha kako bi se izmirile zarade, što je zapanjujuće i što će predstavljati posao i za druge državne organe.

Takođe, na sastanku je dogovoreno da se odmah sačini popisna komisija i angažuje sudski veštak kako bi se popisala imovina i izvršila njena procena.
“Umesto dogovorenog, umesto da se zasuču rukavi i uradi posao za koji ne treba ni sedam dana, očigledno se krenulo suprotnim putem i sedam dana kasnije blokira se pruga. Umesto ličnog rada i sopstvenih snaga, po ko zna koji put traži se od građana Srbije da još jednom bace novac u bunar”, kaže se u saopštenju.

Sigurno je, navodi ministarstvo, da ima ljudi kojima ne odgovara da se napravi popis zaliha, jer će se onda postaviti pitanje – šta je sa razlikom do šest milijardi dinara, a to je gotovo 60 miliona evra. Ministarstvo je, takođe, tražilo popis radnika sa njihovim platama i godinama radnog staža.

Tražene su informacije i o radnicima koji su zainteresovani za socijalni program Vlade Srbije, a ništa od toga nije dostavljeno. Ministarstvo privrede ima puno razumevanje za probleme radnika, ali i od rukovodstva, sindikata i radnika FAP-a očekuje da budu odgovorni, razumeju realnost i budu deo rešenja.

Država, poreski obveznici i građani Srbije nisu više spremni da bacaju dodatne milione evra u bunar bez dna i pomažu na dosadašnji način preduzećima koja ne privređuju, ističu u ministarstvu.
“Upravo takvo neodgovorno ponašanje nas je i dovelo u tešku situaciju u kojoj smo. Samo sistemskim rešenjima možemo da rešimo nagomilane probleme ovih preduzeća, koja još od socijalističkih vremena nisu transformisana. Moramo ih zajedno postaviti na zdrave noge, da se privatizuju i da onda sami probaju da obezbede sebi mesto na tržištu”, navedeno je u saopštenju.

Rešavanje sudbine preduzeća u restrukturiranju, postavljanje tih preduzeća na zdrave noge i privlačenje privatnih investitora, domaćih ili stranih, jedini je način izlaska iz agonije u kojoj se društvo nalazi. Ta preduzeća do sada su državu godišnje koštala oko 750 miliona dolara.

 

Blokada pruge zaustavila žito i Fijatove automobile

 

Zbog blokade danas je zaustavljeno 1.850 tona žitarica i 442 Fijatova automobila, a direktna šteta Železnica Srbije samo po tom osnovu je veća od 52.000 evra.

Pored Železnica Srbije, zbog dvodnevne blokade barske i osmodnevne blokade kragujevačke pruge, velike štete trpi i veći broj domaćih firmi čije poslovanje direktno zavisi od realizacije izvoznih aranžmana železničkim transportom, saopštile su železnice.

Zaustavljeno je danas ukupno sedam teretnih vozova, od kojih su dve kompozicije sa ukupno 34 vagona sa Fijatovim vozilima namenjenim izvozu.

Tri teretne železničke kompozicije, koje bi trebalo da saobraćaju iz Srbije za Luku Bar i Albaniju, stoje sa oko 1.850 tona žitarica, a među kompanijama koje izvoze ovaj proizvod i kojima blokada barske pruge direktno onemogućava posao su novosadski Agroglob, Agrijum Sremska Mitrovica, Trans Cargo Logistic iz Beča, crnogorski Panšped i novosadski Gran Impeks.
Zbog blokade barske pruge stoji i 640 tona glinice za potrebe austrijske kompanije Trans Cargo Logistic, kao i 660 tona boksita za potrebe mađarske kompanije Vagon Impeks.

Ukoliko se blokada barske pruge nastavi, biće ugrožen saobraćaj ugovorenih tranzitnih teretnih vozova iz Subotice za Prijepolje teretnu, izvoz starog gvožđa za Albaniju, kao i izvoz toplo valjanih traka iz Radinca. To će svakako uticati na povećanje štete srpskih železnica, a naročito ukoliko se korisnici prevoza opredele za druge vidove transporta ili korisnici naših usluga budu zahtevali nadoknadu troškova.

 

Izmenjen saobraćaj vozova na barskoj pruzi

 

Železnice Srbije su privremeno promenile saobraćaj putničkih vozova na relaciji Beograd-Bar, zbog radnika preduzeća FAP koji blokiraju barsku prugu u stanici u Priboju.

Međunarodni vozovi na relaciji Beograd-Bar saobraćaju do Užica i od Prijepolja do Bara, a izostaju na deonici Užice – Prijepolje.

U povratku iz Bara vozovi saobraćaju do Prijepolja, kao i od Užica do Beograda, a ne saobraćaju na relaciji Prijepolje – Užice.
“Intersiti” voz iz Beograda u 15.50 sati za Prijepolje teretnu, kao i lokalni vozovi koji kreću iz beogradske stanice za Prijepolje teretnu u 2.45 sati i 7.05 sati, te u 10.35 sati za Vrbnicu, saobraćaju do Užica, a izostaju Užice – Prijepolje teretna, odnosno Užice – Vrbnica.

U povratku iz Prijepolja teretne “Inter siti” voz u 2.50 sati, kao i putnički vozovi u 11.25 i 15.05 sati, polaze iz Užica u 5.20 sati, odnosno u 14.11 sati i 17.57 sati, a izostaju na relaciji Prijepolje teretna – Užice.

Putnički voz iz Beograda u 14.40 sati za Prijepolje teretnu saobraća do Priboja, a izostaje na relaciji Pribolj – Prijepolje teretna.

Lokalni putnički vozovi, koji po redu vožnje polaze iz Prijepolja teretne u 3.15 sati i iz Vrbnice u 6.40 sati za Beograd, polaze iz stanice Priboj u 4.08 sat i 8.22 sati, a ne saobraćaju od Prijepolja teretne, odnosno Vrbnice, do Priboja.

Zbog blokade barske pruge, veliki broj putnika bio je prinuđen da promeni planove ili transportno sredstvo, što je i njima prouzrokovalo dodatne troškove i u velikom broju slučajeva onemogućilo ih da svoje poslovne i privatne obaveze izvrše kako su i planirali.

Železnice Srbije će svim putnicima koji zbog blokade odustanu od puta vratiti novac od prodatih karata u punom iznosu. Na blagajnama srpskih železnica jedan broj putnika je već ostvario to pravo.

izvor:Tanjug

Foto Screenshot Tanjug video, Tanjug arhiva D. Peternek, b92

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO