Rasim Ljajic: Drvna industrija beleži pozitivne rezultate

Rasim Ljajić: Drvna industrija beleži pozitivne rezultate
sajamMeđunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije i Međunarodna izložba mašina, alata i repromaterijala za drvnu industriju svečano su 51. put otvoreni na Beogradskom sajmu. Ovu atraktivnu manifestaciju, koja svake godine privlači veliku pažnju i poslovnih posetilaca i široke publike, otvorio je Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. Sajam traje do nedelje, 17. novembra.

Rasim Ljajić, potrpredsednik Vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija:
sajam namestaja– Prvo želim da čestitam i Beogradskom sajmu koji je, u izuzetno teškim vremenima, uspeo da organizuje jednu ovakvu manifestaciju, kao i svim izlagačima, koji u tim istim vremenima opstaju, ostaju i uspevaju da učestvuju na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. O težini perioda u kome se nalazimo i padu kupovne moći svedoče podaci. Za godinu dana zabeležen je pad prometa od 20 do 70 odsto, u zavisnosti od vrste artikala. Od 2.000. godine, kada je domaća drvna industrija zapošljavala više od 30 hiljada radnika, taj broj je danas spao ispod 13 hiljada. Poslovanje ometaju i nelikvidnost, nepovoljni bankarski krediti, velika nenaplaćena potraživanja. Kada posluju u takvim uslovima, jasno je zašto treba čestitati svim učesnicima u ovom događaju.

– Ipak, drvna industrija je jedna od retkih privrednih grana koja u našoj zemlji beleži pozitivne rezultate. U prvih šest meseci ove godine proizvodnja je porasla 11,8 odsto, izvoz je veći šest odsto i dostigao je iznos od 100 miliona evra. Zato je Sajam nameštaja značajan i zato zaslužuje podršku. Moram da napomenem da od 400 izlagača stotinak dolazi iz 20 zemalja, što govori o međunarodnom značaju. Verujem da će izlagači sklopiti brojne poslovne aranžmane, a da će sajamskim posetiocima omogućiti kupovinu po povlašćenim uslovima, rekao je Rasim Ljajić.

Živorad Jovović, generalni direktor ovogodišnjeg generalnog sponzora – kompanije „Atlas“ iz Užica:
– Sajam nameštaja je manifestacija od regionalnog značaja i lider u regionu, manifestacija koja i u 51. godini postojanja pokazuje izuzetnu vitalnost. Sajmovi su prilika da pokažemo šta smo uradili u prethodnoj godini, da odmerimo snage sa konkurencijom i prikažemo novitete.

– „Atlas“ je kompanija koja svoje proizvode izvozi u zemlje regiona i EU, u zemlje ruskog govornog područja, a opremili smo i brojne objekte u Sočiju, gde će se održati Zimske olimpijske igre. U izradi nameštaja koristimo vrhunske materijale koji su u funkciji beskompromisne udobnosti, kvaliteta i odličnog dizajna.

– Pored ostvarivanja kontakata sa partnerima i sklapanja poslova, Sajam nameštaja ima i emotivnu dimenziju i izlagači ga doživljavaju kao praznik ili slavu. Ove godine domaćin te slave je „Atlas“, sledeće će biti neko drugi. Želim da beogradski Sajam nameštaja prevaziđe regionalni značaj i da postane velika međunarodna manifestacija, kao što su sajmovi u Milanu ili Kelnu, rekao je generalni direktor „Atlasa“.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO