Rasim Ljajić: Naši lekari u Saudijskoj Arabiji imaće platu 5.000 evra

Veliki broj lekara u Srbiji zainteresovano je da radi u Saudijskoj Arabiji, nakon najave potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljne i unutrašnje trgovine Rasima Ljajića da je ova zemlja iskazala želju za angažovanjem srpskih medicinara svih specijalnosti. Kako “Blic” saznaje, ovakav sporazum uskoro bi mogao da se realizuje, a plata lekara mogla bi biti i preko 5.000 evra.

lekari

 

Ministar Rasim Ljajić za “Blic” kaže da je juče poslo tamošnjem ministru ekonomije pismo u kojem pita kada je moguća poseta delegacije našeg Ministarstva zdravlja kako bi se dogovorili o ovom pitanju i ustanovili uslovi rada i smeštaja za naše lekare.
– Nisam očekivao toliko interesovanje. Iz tog razloga sam odmah poslao pismo kako bismo saznali u kakvim uslovima bi mogli da rade naši zdravstveni radnici. Saudijska Arabija, inače, ima deficit visokog i srednjeg medicinskog kadra. Oni otvaraju nove bolnice, zbog čega su im potrebni lekari svih specijalnosti, kao i medicinski tehničari i sestre – ističe Ljajić.

 

 
Dr Predrag Tojić, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu vera i dijaspore, objašnjava za “Blic” da smo svetu do sada dali više od 10.000 lekara.
– Poslednjih godina Velika Britanija i Malta traže naše anesteziologe, a Slovenija i Švajcarska stomatologe. Veliki broj lekara odlazi na rad i na Novi Zeland, gde ih ima oko 250. Srpski anesteziolozi, na primer, na Malti radi za platu od oko 3.000 evra mesečno i plaćen smeštaj, dok u Sloveniji sa sve dežurstvom dobijaju mesečno do 4.000 evra – objašnjava dr Tojić.
Naši lekari najčešće odlaze u Sloveniju, Kuvajt, Indiju, Englesku, Nemačku, Libiju i mnoge druge zemlje.
Od početka godine Lekarska komora Srbije izdala je 550 takozvanih gud stending sertifikata koji su potrebni našim lekarima kada konkurišu za posao u inostranstvu. Ne zna se koliko je njih zaista i otišlo jer nisu obavezni da o tome izveste LKS. Da bi se dobio posao u inostranstvu potrebno je znanje jezika, minimum nivo B2, dozvola za obavljanje zanimanja,a treba položiti i nostrifikacioni ispit.

 

Izvor: Blic

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO