Reis Fejzić pogođen “govorom mržnje”: Je li glas Muslimana, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata manje bitan od ostalih?

Nakon održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori na kojima nijedna lista nije osvojila apsolutnu većinu, jasno je da će mandati manjinskih stranaka odlučiti ko će imati većinu za novu Vladu, piše Anadolija. Pojedini analitičari i komentatori političkih procesa, kao i neki političari kazali su da Vlada sa manjinama ne bi bila stabilna Vlada.
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kaže da je lično pogođen ovakvim komentarima i analitikom ljudi koji važe za ljude koji su u politici i nevladinom sektoru pokazivali demokratsko i evropsko opredjeljenje.
“Prosto, nije mi logično da slušamo komentare oko nove Vlade, s tim što ne želim ni malo da utičem na to ko će s kim formirati Vladu, to nije predmet mog stava, ja sam čovjek iz vjere, a ne iz politike. Ali ono što me je u jednom momentu pogodilo jeste činjenica da se licititira koliko bi ta Vlada bila stabilna sa jednim, drugim ili trećim blokom, ukoliko bi manjine odlučivale? Ovo me dovodi do toga da mi to liči na govor mržnje i vidim tu elemente krivičnog gonjenja, i da bi tu tužilaštvo imalo posla. Izjavama koje govore da li bi neka Vlada bila stabilna sa manjinama, šta to znači? Da li to znači da mi kao manjine nismo isti u ovoj zemlji? Da li to znači da naš glas nije isti kao glas ostalih građana Crne Gore? Da li to znači da glas muslimana, Bošnjaka, Albanaca, u ovom slučaju i Hrvata nije isti glas kao nekih drugih?”, pita reis Fejzić. 
On napominje da su sve političke partije u toku kampanje obilazile mjesta gdje žive manjine, ali niko od tih političkih subjekata nije rekao da su došli da traže glasove, ali da ti glasovi nijesu jaki kao glasovi drugih naroda. 
“Ali sada čujemo pitanja koliko je stabilna Vlada sa manjinama, to znači da se dovodi u pitanje koliko smo mi jaki. Meni bar to znači da mi nismo ravnopravni u ovom društvu, da naši glasovi nisu važni kao glasovi drugih, da su naši mandati manje bitni. To mi liči na govor mržnje. Jer, glasovi manjina su najjači glasovi u novom sazivu crnogorskog parlamenta”, kaže Fejzić. 
Stranke nacionalnih manjina, Bošnjačka stranka, Albanska koalicija i Hrvatska građanska inicijativa osvojile su ukupno četiri mandata i od njih će zavisiti ko će imati većinu u crnogorskom parlamentu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO