Reisu-l-ulema Kavazović – Bosna i Hercegovina i Sandžak naše dvije domovine

Novi Pazar – Ulm – U okviru posjete Islamskoj zajednici Bošnjaka u Njemačkoj, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović nakon što se 21.11.13 susreo sa imamima, predsjednicima i aktivistima IZ na regiji Minhen, čast da ugosti reisu-l-ulemu imao je I.K.C. Ulm, gdje je, 22.11. 2013.godine, reisu-l-ulema održao hutbu i predvodio džumu namaz.  Reisu-l-ulema se obratio prisutnima i u svom obraćanju se zahvalio na srdačnom gostoprimstvu povodom ove posjete naglasivši da smo svi mi jedno tijelo i da su Bosna i Hercegovina i Sandžak naše dvije domovine. Vaš srdačni doček govori o vašoj visokoj svijesti o vjeri. Trebamo postaviti pred sebe ciljeve kao što su okupljanje naših ljudi i nastojanje da ih očuvamo, a to ćemo postići putem džemata- istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

kavazovic ulm

U svojoj hutbi reisu-l-ulema je prenio da je radostan što u gradu Ulmu zajedno sa ostalim Bošnjacima klanja džumu namaz. Reisu-l-ulema Kavazović je u svojoj hutbi uputio niz poruka kao što su nužnost uzoritog i moralnog ponašanja u teškim životnim prilikama kao što su to činili poslanici. Moralno živjeti, pravedno postupati i željeti drugima ono što želiš samome sebi predstavljaju uzor ili model življenja kojeg želim da vam danas u ovoj hutbi predočim-rekao je reisu-l-ulema Kavazović.

Uzore za naš život nalazimo u poslanicima a ponajviše u Poslaniku Muhammedu a.s. koji je u ime svih ostalih poslanika rekao: „Došao sam da usavršim moral kod ljudi“.

Takođe je istakao da pored moralnog života postoji i nemoralan način koji je u stvari život sa maskom, bez stava uz navođenje okolnosti kao izgovora. Primjere imamo u Jusufovoj braći, faraonu i drugima.

Govorio je takođe o vrijednostima na kojima počiva islamska civilizacija koja je bila otvorena za sve ljude pozvavši sve muslimane da se okrenu moralnom načinu života.

Na kraju je uvaženi reis prenio selame iz Bosne od naroda koji se bori za svoju domovinu i koji nastoji da sačuva svoja prava.

Nakon klanjanja džume namaza delegacija u sastavu reisu-l-ulema Kavazović, muftija Pašo Fetić, predsjednik Mešihata IZBNJ Edin Atlagić, imam I.K.C. Ulm hafiz Samir Haskić i referent Mešihata Bilal ef. Hodžić su se susreli sa gradonačelnikom Ivom Goenerom gdje su u srdačnom razgovoru izmjenili mišljenja.

Reisu-l-ulema Kavazović je upoznao Goenera sa situacijom u BiH, sa trenutnim stanjem kao i sa perspektivama daljeg rada. Obje strane su izrazile želju za boljim razumijevanjem, prihvatanjem jedni drugih, većem respektu, otvorenosti i spremnosti na saradnju. Gradonačelnik grada Ulma Ivo Goener je naglasio da vidi reisu-l-ulemu kao čovjeka nade i da se putem ovakvih posjeta jača povezanost Bosne i Hercegovine i njemačkog naroda. Reisu-l-ulema Kavazović je istakao da su Bošnjaci muslimani otvoreni prema svima i da smo i mi baštinici zajedno sa židovima i kršćanima tradicije Ibrahima a.s.

Na kraju je uslijedila izjava za novinare i za lokalnu televiziju nakon čega su se obje strane zahvalile na posjeti kao i na odvojenom vrmenu. Nakon tog reisu-l-ulema se vratio u I.K.C Ulm gdje je bio priređen svečani ručak na koji su pozvani predstavnici grada Ulm, predsjednici i aktivisti turskih i albanskog džemata, predsjednik bošnjačkih škola Haris Halilović, konzul BiH u Stuttgartu Dag Džumrukčić, glavni imam regije Stuttgart Enver ef. Pašalić kao i ostali imami i predsjednici sa regija Minhen i Stuttgart.

Imam I.K.C. hafiz Samir Haskić se obratio nakon ručka prisutnima upoznavši ih sa historijatom džemata i srdačno se zahvalio reisu-l-ulemi, rukovodiocu Ureda za dijasporu Mirsadu Kalajdžiću i rukovodiocu Vjerskoprosvjetne službe Amiru Kariću na odvojenom vremenu i naporu kako bi posjetili naš centar.

reisu-l-ulema-ikc-ulm4

Takođe se prisutnima obratio i reisu-l-ulema Kavazović zahvalivši se na gostoprimstvu i pohvalivši džemat Ulm rekavši da se radi o zaista snažnom džematu i da se putem džemata mogu očuvati naši korijeni koje ne smijemo da zaboravimo. Ovo društvo je otvoreno, istaknuo je, između ostalog, reisu-l-ulema, dodavši da mi moramo u tom društvu živjeti moralno i pošteno nastupati.

Predsjednik IZBNJ Edin Atlagić je takođe izrazio svoje zadovoljstvo što se džuma namaz obavila upravo u Ulmu zahvalivši se svima koji su doprinijeli dobroj organizaciji. Cilj posjete reisu-l-uleme i njegovih saradnika je traganje za rješenjima kako da se IZBNj integriše u njemačko društvo i kako da se jačaju veze sa maticom u BiH, rekao je Atlagić.

Muftija IZBNJ Pašo ef. Fetić se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i dobroj organizaciji naglasivši da će ova radna posjeta biti ujedno i radi sagledavanja stvarnog stanja i slike IZBNJ.

Na kraju su musafiri iz Bosne imali priliku da zijarete i tursku Diyanet džamiju sa kojima I.K.C. Ulm gaji veoma dobre veze.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO