REŠID HAFIZOVIĆ, PROFESOR FAKULTETA ISLAMSKIH NAUKA // Ne može se mjeriti koliko je Cerić dijelio i zavađao Bošnjake

Nemjerljiva je uloga Mustafe Cerića u dijeljenju i zavađanju Bošnjaka

 

 

Rešid Hafizović, profesor Fakulteta islamskih nauka, u intervjuu za “Oslobođenje” govorio je, između ostalog, i o bivšem reisu-l-ulemi Mustafi Ceriću, te o Stranci demokratske akcije.

– Dovoljno je samo reći da je učinio sve, zarad bolesne sujete i neviđene posesivnosti njegove osobe, da Bošnjake i njihovu cjelokupnu baštinu svede na privatnu prćiju i sa razine državotvornog naroda svede ih na vjersku skupinu. Nemjerljiva je njegova uloga u dijeljenju i zavađanju Bošnjaka.

Nije imao nikakvu vezu sa džematima na terenu, pa stoga nije poznavao probleme ljudi i institucija Islamske zajednice, niti je ijedan problem Islamske zajednice u BiH riješio za svoga nedopustivo dugog mandata.

 

Hafizović: Ne rastjerivati najumnije glave

 

Zloupotrebom položaja na kojem se nalazio i otvorenim svrstavanjem uz određene političke opcije, dodatno je politički dijelio Bošnjake i činio ih irelevantnim političkim faktorom u zemlji.

Ukratko, bio je majstor fitne i toliko je štete iza sebe ostavio da aktuelnom reisu treba pola mandata kako bi samo stvari vratio tamo gdje im je mjesto. A da bi u tome i uspio, za početak će biti dovoljno da oko sebe ne rastjera najumnije glave kojima raspolažu obrazovne institucije Islamske zajednice u BiH, kao što je to ustrajno činio njegov prethodnik, okupljajući oko sebe poslušne, a ne sposobne ljude – ustvrdio je profesor Hafizović.

SDA se pretvorila u konglomerat nekoliko političkih porodica

Govoreći o SDA, profesor Hafizović odgovorio je:

Da su se birači na posljednjim lokalnim izborima, primjerice, prisjetili samo par činjenica koje odlikuju političku praksu SDA posljednjig godina, to jest da su se prisjetili kako su u posljednjih desetak godina iz te partije ispilila barem četiri primjera koji su za svoga mandata u crno zavili Bošnjake i ekonomski uništili građane Federacije BiH, kao što su ispilile i najveće moralne gnjide, nekoć kadrovi ove politilčke partije od najvišeg povjerenja, a kasnije odmetnute političke jude od čijeg političkog defetizma građani Federacije BiH i danas trpe nesagledive posljedice, nikada im ne bi palo na pamet da dadnu glas ovoj političkoj partiji.

Ova politička partija je odavna prestala biti ozbiljan politički projekt Bošnjaka i pretvorila se u konglomerat nekoliko političkih porodica čiji srodnici godinama obnašaju polkonjene visoke političke funkcije u društvu, a da uopće i ne bivaju izvrgnuti provjeri svojih birača kod općih ili lokalnih izbora. Takvim putem većma korača i SDP, pa stoga i trpi izborne poraze.

Prema tome, na vaše pitanje ko je od dviju spomenutih osoba rješenje za SDA, a ja bih rekao i za Bošnjake: Sulejman Tihić ili Bakir Izetbegović, odgovorio bih slijedeće:

Davno je bilo vrijeme da se na čelu te političke partije dogodi personalna promjena, čak i da je dojakošnji prvi čovjek ove najbrojnije bošnjačke političke partije nudio najbolje rezultate svog političkog djelovanja, a nije.

No, međutim, u nas se političari nikada ne mogu dosjetiti kada je vrijeme da se povuku sa rukovodećih pozicija ili iz političkog života, dajući šansu nekom boljem i pametnijem. Doduše, ja nisam siguran, da li ova politička partija danas uopće ima bolje i pametnije kadrove, jer svi su oni ondje kao neka vrsta političkih klonova.

Suštinski gledano, problem ove političke partije nije samo u njenim kadrovskim rješenjima, već u nedostatku političke vizije, odsustvu istinske strategije i kredibilnosti koja je odavno izgubljena, jer ova politička partija je svojim političkim kompromisterstvom, nepotizmom, korupcijom i političkim idiotizmom dovela svoje birače u bezizlaznu situaciju – kaže, između ostalog, profesor Fakulteta islamskih nauka Rešid Hafizović.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO