Šakalima ukupno 106 godina zatvora za zločine na Kosovu

Devetorica pripadnika formacije “Šakali” osuđena na ukupno 106 godina zatvora, dok su dvojica oslobođena optužbi za ubistvo više od 120 albanskih civila 1999.
Trojici osuđenih su izrečene maksimalne kazne zatvora od 20 godina.

Toplicu Miladinovića i ostale pripadnike ove paravojne formacije tužilaštvo je teretilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva izvršene na teritoriji opštine Peć u aprilu i maju 1999, kada je ubijeno više od 120 civila albanske nacionalnosti u selima Ćuška, Zahac, Pavljan i Ljubenić.

Prvooptuženi Toplica Miladinović osuđen je nepravosnažno na 20 godina, a maksimalne kazne su od 20 godina su dobili i Milojko Nikolić i Dejan Bulatović.

Srećko Popović je osuđen na 10, Slaviša Kastratović na dve godine zatvora, Boban Bogićević na dve godine, Abdualh Sokić na 12 godina, Ranko Momić na 15 godina, a Siniša Mišić na pet godina.

Krivice su oslobođeni Radoslav Brnović i Veljko Korićanin.

U optužnici je navedeno da su optuženi prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost. Najmlađa žrtva je imala 19, a najstarija 87 godina.

967380-zoran-raskovic-serdar-copy-670x447

Svi optuženi su, tokom iznošenja završnih reči, izjavili da nisu krivi za ubistva civila tokom napada na četiri kosovska sela u proleće 1999. godine.

Vođa “Šakala” bio je Nebojša Minić zvani Mrtvi, koji je tokom bekstva preminuo od side u Argentini.

Krajem novembra 2013. podignuta je još jedna optužnica za zločine u rejonu Peći, protiv tri bivša pripadnika Vojske Jugoslavije.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO