Samo 12 službenika stiglo po konkursu – Propisno birao jedino Rasim Ljajić.

konkursi

 

Kabinet Ivice Dačića imenovao je ukupno 162 državna službenika, a samo njih 12 izabrano je na konkursu. Propisno birao jedino Rasim Ljajić. Veljko Odalović: Sve po zakonu.

I PORED obećanja ministara da će u svojim timovima, na ključnim pozicijama, postaviti profesionalce koji se za ta mesta izbore na konkursima, to je od početka mandata Vlade urađeno samo u 12 slučajeva.

Kabinet premijera Ivice Dačića do sada je imenovao ukupno 162 državna službenika na položaje, od čega 150 bez konkursa, na šta ih, inače, obavezuje zakon. Tako je većina pomoćnika ministara, sekretara resora, direktora raznih uprava postavljena samo na osnovu odluke Vlade, koja se pozivala na član 179 Zakona o državnim službenicima.

Kako objašnjavaju u ”Transparentnosti Srbija”, taj član Zakona, koji predviđa da se nakon razrešenja službenika bez konkursa imenuje novi, takođe bez konkursa, trebalo je da prestane da se primenjuje još početkom 2011.

Međutim, aktuelna Vlada nastavila je sa praksom prethodne.

Prema podacima Vladine Službe za upravljanje kadrovima, svoje pomoćnike, njih četvoro, na konkursu je izabrao samo ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić. On je preko konkursa imenovao i sekretara Ministarstva. Javni konkursi raspisani su još i za sekretara MUP i direktore dva sektora u resoru pravde – Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom i Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Putem internih konkursa, postavljeni su pomoćnici direktora poreskih uprava u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

U svim ostalim resorima ”kadrovalo” se bez konkursa, postavljani su i razrešavani službenici na osnovu ranijih propisa, koji omogućavaju da se to učini i bez konkursa i obrazloženja, a krajnji rokovi za sprovođenje konkursa su više puta pomerani.

Prema obrazloženju sekretara Vlade Veljka Odalovića, sve je rađeno u skladu sa propisima. On kaže da su Služba za upravljanje kadrovima i Visoki službenički savet raspisali konkurse tamo gde je, i posle 90 dana od razrešenja službenika, taj položaj ostao nepopunjen, odnosno Vlada nije imenovala nove kadrove.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO