Sandžak kao prekogranična regija

U realizaciji ideje o formiranju prekogranične regije Sandžak, po modelu nekih evropskih regija koje već postoje, kako sada stvari stoje, ne bi trebalo biti prepreka i svakim danom ona postaje sve realnija, pišu podgoričke Dnevne novine .

20130920-205145.jpg

Nakon što su u martu 2006. godine, dva mjeseca uoči referenduma za nezavisnost Crne Gore, predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović i prvi čovjek Bošnjačke stranke Rafet Husović potpisali sporazum koji tretira Sandžak kao prekograničnu regiju, svakim danom takva ideja postaje sve realnija, prenio je Tanjug.

“Primjena Evropske povelje o lokalnoj samoupravi je u dijelu najvećih standarda kao uvjet ravnomjernog ekonomskog razvoja Crne Gore. U tom kontekstu, Sandžak vidimo kao multietničku, multikonfesionalnu i multikulturalnu prekograničnu regiju, s transparentnom granicom, koja bi bila most spajanja, a ne zid razdvajanja Srbije i Crne Gore”, priopćio je tada DPS.

Politički direktor najutjecajnije vladajuće stranke u Crnoj Gori Tarzan Milošević je kazao da stavovi DPS-a nisu promijenjeni od dana potpisivanja spomenutog sporazuma.

Nekadašnji potpredsjednik Bošnjačke stranke Hazbija Kalač, koji ovih dana osniva Bošnjačku demokratsku zajednicu, stranku koja pod istim nazivom postoji u Srbiji i bliska je muftiji Muameru Zukorliću, kazao je da će jedan od prioriteta te stranke biti uspostavljanje prekogranične suradnje Sandžaka.

“Pitanje Sandžaka kao prekogranične regije nije bio uvjet za podršku nezavisnosti Crne Gore, ali je veoma bitno pitanje za Bošnjake”, kazao je “Dnevnim novinama” zastupnik Bošnjačke stranke Almer Kalač.

On je naveo da se projekt Sandžaka kao prekogranične regije nalazi u programu te stranke.

Poslanik Force, političke partije Albanaca u Crnoj Gori, Genci Nimanbegu pozdravlja inicijativu da se, kako kaže, konačno uspostavi prekogranična regija.

U glavnom gradu Belgije i administrativnom centru Europske unije 11. aprila 2012. godine otvoreno je predstavništvo Centra za održivi razvoj turizma “Sandžačka kuća”.

Tada su na promociji Sandžaka u Bruxellesu bili Rafet Husović, potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, podsjeća list.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO