Sarajevo: Davutoglu i Izetbegović obišli mezarje Kovači

sarajevo-davutoglu-i-izetbegovic-obisli-mezarje-kovaci

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu, u pratnji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića,  obišao je jutros mezarje Kovači, gdje je položio cvijeće na spomen-obilježje šehidima proteklog rata u BiH i posjetio mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Davutoglu i Izetbegović su, potom, zajedno s gradonačelnikom turskog grada Burse Recepom Altepeom, otvorili info pult u okviru Memorijalnog kompleksa Kovači. Ovaj info pult će, putem dva “touch screena”, prezentovati informacije o životu i radu Alije Izetbegovića, o ratu 1992.-1995., mapu sa lokacijama ukopanih šehida, kao i preporuku o mjestima koje u Sarajevu treba posjetiti.

„Zahvaljujem se braći Turcima i hvala Bursi što su otvorili ovako značajnu stvar na ovom historijskom groblju“, rekao je Bakir Izetbegović nakon otvaranja info pulta.

Zahvalivši opštini Bursa i sarajevskoj opštini Stari Grad na realizaciji projekta info pulta, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu je kazao kako info pult treba da bude na usluzi svima.

„Ovaj info pult treba da bude na usluzi svim ljudima. Zahvaljujem opštini Bursa što je u saradnji sa sarajevskom opštinom Stari Grad pružila ovakvu mogućnost na šehidskom mezarju Kovači. Oni će zauvijek živjeti u našim srcima, a na ovaj način, posjetioci koji dođu na mezarje imat će priliku da se upoznaju sa životom rahmetli Alije Izetbegovića i šehidima koji se nalaze na ovom mjestu“, rekao je Davutoglu.

 

Turski ministar vanjskih poslova, koji je sinoć doputovao u BiH, prisustvovaće danas ceremoniji otvorenja obnovljene mevlevijske tekije na Kovačima, koja je restaurirana uz finansijska sredstva opštine Selcuk iz turskog grada Konye, a u realizaciji Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Turske (TIKA).

U okviru priprema za trilateralni sastanak na vrhu između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske, koji će biti održan 14. i 15. maja u Ankari, Davutoglu će danas prisustvovati trilateralnom savjetodavnom sastanku ministara vanjskih poslova Turske, Bosne i Hercegovine i Srbije, čiji će domaćin biti Bosna i Hercegovina.

On će održati i odvojene sastanke sa šefom bh. diplomatije Zlatkom Lagumdžijom i ministrom vanjskih poslova Srbije Ivanom Mrkićem.

Na trilateralnom savjetodavnom sastanku biće govora o regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima, ekonomskoj saradnji, evroatlanskim integracijama, a posebno će se razgovarati o pripremama za nastupajući trilateralni sastanak u Turskoj, navedeno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Turske.

Očekuje se da će se Davutoglu tokom dana sastati sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO