Saznajte koje biljke čiste vazduh u kući

biljke

 

Osim što ulepšavaju prostor, sobne biljke i prečišćavaju vazduh, eliminišu štetne gasove, duvanski dim i smanjuju količinu alergena u vazduhu. Uz nekoliko velikih biljaka krupnih listova rešićete se mnogih bakterija i gljivica prisutnih u vašem životnom prostoru.

Neke sobne biljke apsorbuju i štetna zračenja koja emituju ekrani televizora i monitori računara, dok druge eliminišu štetne hemijske supstance iz boja, lakova, razređivača i sredstava za čišćenje.
Da biste svojoj porodici obezbedili čist vazduh, trebaće vam samo nekoliko lepih biljaka kao što su fikus, dracena, paprat, aloja i kaktus. Na devet kvadratnih metara prostora bilo bi dobro da imate jednu biljku.

[wzslider]Dracena 2690_dreamstime_2504784-vadim-ponomarenko_if

DRACENA
Prija joj svetlost, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji jer će brzo ostati bez većine listova. Redovno je tuširajte, pa će lepo napredovati. Dracena je nezamenljiv prečišćivač vazduha pošto smanjuje koncentracije formaldehida, isparljivih materija iz sredstava za čišćenje, lakova, razređivača, sprejeva i dezodoransa.
FIKUS
Traži svetlost, ali ne podnosi promaju niti nagle promene temperature. U letnjem periodu na svakih osam dana perite mu lišće mlakom vodom u kojoj ste rastvorili malo kalijumovog sapuna, a posle toga isperite čistom vodom. Fikus neutrališe duvanski dim, smanjuje koncentracije ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina, hemikalije koja se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima.

 

PAPRAT

Zahteva dosta vlage, a ne voli direktno sunce, pa je treba čuvati u kuhinji ili kupatilu, ali samo ako imaju prozore. Često je prskajte odstajalom vodom i đubrite na tri meseca. Ova biljka smanjuje koncentraciju formaldehida iz nameštaja, lepkova, boja, plastičnih kesa, deterdženata, tkanina i zavesa.

kaktus

KAKTUSI
Lako se gaje i dobro napreduju, ne traže svetlo ni posebnu negu, pa opstaju i kod zauzetih osoba. Kaktusi, naročito oni veći, smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija i apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje.

 

ALOJA
Yaliva se jednom nedeljno, ne voli direktno sunce, ali treba joj prskati listove tečnim đubrivom na 15 dana. Aloja smanjuje koncentraciju isparljivih organskih materija i upija elektromagnetno zračenje televizora, monitora, mikrotalasnih pećnica i mobilnih telefona.

 

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO