„Šećer je najopasnija droga svih vremena“

0698007.73

Kao cigarete, i gazirana pića trebalo bi da imaju etikete sa upozorenjem da je šećer veoma adiktivan i opasan, smatra Pol van der Velpen, šef zdravstvene službe u Amsterdamu, prenosi “Blic”.

Iako je upotreba kanabisa u holandskoj prestonici legalna, Van der Velpen želi strožu kontrolu šećera.

– Kao alkohol i duvan, i šećer je droga. Tu je važna uloga vlade. Treba da se obeshrabri upotreba šećera. Korisnici bi trebalo da budu upozoreni na opasnosti njegove upotrebe -, napisao je on na sajtu svoje institucije.

– Možda ovo deluje preterano i nategnuto, ali šećer je najopasnija droga svih vremena, a i dalje može lako da se nabavi bilo gde -, dodao je Van der Velpen.

On je ukazao na brojna istraživanja u kojima se tvrdi da šećer, za razliku od masti i druge hrane, utiče na apetit, stvarajući nazasitu žeđ za daljom konzumacijom, što, kako navodi, prehrambena industrija koristi kako bi povećala konzumiranje svojih proizvoda.

– Ko konzumira šećer želi ga sve više i više, čak i kad više nije gladan. Dajte nekom jaja i prestaće da jede za neko vreme. Dajte mu kolače i ješće ih dok ga stomak ne zaboli -, kaže Van der Velpen.

– Šećer je, u stvari, oblik zavisnosti. Teško je osloboditi se žudnje za slatkim, što je slučaj i sa cigaretama. Dijete deluju samo privremeno. Bolje je lečenje zavisnosti -, ističe on.

Van der Velpen želi porez na šećer i zakonska ograničenja količine koja se može dodati u obrađenu hranu. Takođe, on traži i etikete sa upozorenjima na slatkišima i gaziranim pićima na kojima piše da je “šećer adiktivan i loš za zdravlje”.

– Zdravstveno osiguranje trebalo bi da plaća lečenje zavisnosti gojaznih pacijenata. U školama bi trebalo zabraniti prodaju šećera i gaziranih pića. Proizvođače energetskih pića koja ‘pucaju’ od šećera treba tužiti zbog pogrešne reklame, i tako dalje -, ističe Van der Velpen.

Broj gojaznih u Holandiji udvostručio se u poslednje dve decenije, što znači da je više od polovine odraslih Holanđana i jedno od sedmoro dece prekomerne težine.
Holandija je poznata po kroketima prženim u dubokom ulju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO