Sirija je ratom oštećena za 103.1 milijardu dolara!

sirija-je-ratom-ostecena-za-1031-milijardu-dolara_trt-bosanski-24448

Ukupni troškovi izazvani krizom u Siriji porasli su na jedan i pol puta više od predratnog GDP-a ove zemlje, kazao je Alex Pollock, direktor agencije za mikroreditne programe i mikrofinansiranje pri Ujedinjenim nacijama.

Trogodišnji rad u Siriji je do prve polovine 2013. godine zemlju koštao oštetio za 103.1 milijardu dolara.

Pollock je prezentirajući izvještaj o socio-ekonomskoj situaciji u ovoj zemlja u Fondaciji “New America ” izjavio da su industrijske aktivnosti gotovo u potpunosti obustavljene, zbog pogubnih efekata građanskog rata. Ekonomski troškoci su 2010. godine iznosili 147% od sirijskog GDP-a, a ukupan javni dug 73% od te vrijednosti, stoji u izvještaju koji su pomogli pripremiti i UNDP i Sirijski centar za politička istraživanja. Samo u prvoj polovini 2013. godine, troškovi su iznosili 47.9 milijardi dolara.

U prvoj polovini tekuće godine, broj nezaposlenih je iznosio 2.33 miliona, uprkos blagom padu nezaposlenosti u doba žetve.

Više od polovine sirijske populacije je na rubu gladi, odliv izbjeglih lica iz ove zemlje je smanjio njenu populaciju za 8 procenata.

– Najveći udarac za obrazovanje i zdravstvo
Sektor koji je najteže pogođen ratom je obrazovanje, obzirom da su uništene ili teško oštećene 2994 škole i druge obrazovne institucije, u toku konflikta, kazao je Pollock. Skoro 49 posto učenika u Siriji je napustilo školu.

Broj poginulih u sada već dugogodišnjem ratu, premašio je cifru od 100 hiljada, a broj ranjenih je i četiri puta veći.

Zdravstveni sistem je dodatno opterećen velikim brojem oboljelih, naročito žena i djece. Prema trentnim podacima, od 57 teško oštećenih bolnica u zemlji, 37 su neoperativne, saopštio je na kraju Alex Pollock.

izvor: trtbosanski.com

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO