Sjećanje na Srđana Aleksića, heroja velikog srca

Na današnji dan 1993. godine, Srđan Aleksić, heroj velikog srca, preminuo je obavljajući ljudsku dužnost.

On je tada spašavao mladića koje su pripadnici VRS pretukli zbog “pogrešnog” imena. Upravo iz tog razloga njegov plemeniti čin nikada neće biti zaboravljen.

Kada je ubijen Srđan je imao 27 godina i život je izgubio u rodnom Trebinju dok je branio prijatelja Bošnjaka.

Kada je vidio da maltretiraju i tuku Alena Glavovića, čija je jedina krivica bila “pogrešno ime”, priskočio mu je u pomoć.

Četvorica vojnika su, umjesto Glavovića, kundacima pušaka pretukli Srđana. Od zadobijenih batina Srđan je pao u komu i preminuo 27. januara 1993. godine.

Srđanov otac Rade Aleksić, neprestano ističe da postupak njegovog sina nije bio herojski već ljudski i da bi tako trebao postupiti svaki čovjek.

Upravo zbog toga je 1993. godine u čitulji napisao “Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost”.

Alen Glavović, mladić kojeg je Srđan branio svojim životom, danas živi u Švedskoj. Alen je oženjen i ima dvoje djece. Svake godine posjeti Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca, jer ne zaboravlja niti će ikada moći zaboraviti plemeniti čin svog prijatelja.

Srđanu Aleksiću je posthumno dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Hrabri mladić plemenitog srca dobio je svoju ulicu u Sarajevu, a prolaz u Novom Sadu u Zmaj-Jovinoj ulici nazvan je po njemu. Također, tu je postavljena i spomen-ploča u njegovu čast. Prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića postoji i u Pančevu.

Na inicijativu Rastodera i Foruma Bošnjaka Crne Gore, Vlada Crne Gore je dala pozitivno mišljenje, a Skupština Glavnog Grada je donijela odluku da se novi bulevar nazove Srđanovim imenom. Tabla sa Srđanovim imenom postavljena je 11. jula prošle godine, na Dan sjećanja na žrtve ratova vođenih na prostoru bivše SFRJ u periodu 1991 – 2001. godine.

sandzakhaber / izvor: avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO