Slikar s Kipra naslikao portret Alije Izetbegovića

U Počitelju je u nedjelju zatvorena Prva međunarodna likovna kolonija pod nazivom „Moj bijeg u slobodu“, koja je održana u čast prvog predsjednika BiH Alije Izetbegovića. U radu kolonije, koju su organizirali Muzej „Alija Izetbegović“ te Udruženje likovnih umjetnika BiH, učestvovalo je više od 20 umjetnika iz naše zemlje, Italije, Makedonije, Crne Gore, Sjevernog Kipra, Palestine i Turske.

20131014-114108.jpg

Feridun Išman (Isiman), slikar s Kipra, kazao je na konferenciji za novinare u Počitelju da je počašćen tim što je bio dio ove priče, što ga je i ponukalo da uradi portret Alije Izetbegovića, koji je nazvao „Portret lidera“.

– Mi ga puno volimo iz razloga jer je učinio mnogo za svoju državu i svoj narod – istakao je Išman.

U Počitelju smo u nedjelju zatekli i istaknutog bh. umjetnika Džeku Hodžića, koji je poručio da je važno ovakvim i sličnim manifestacijama održavati sjećanje na Izetbegovića.

Direktor Muzeja „Alija Izetbegović“ Adnan Žiško kazao je da će izložba slika iz Počitelja biti predstavljena u subotu, 19. oktobra, na Akademiji povodom 10. godišnjice Izetbegovićeve smrti, a kojoj će, između ostalih, prisustvovati i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić te francuski filozof Bernar AnriLevi (Bernard-Henri Levy).

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO