Snoudenove nove optužbe protiv SAD

Bivši radnik američke tajne službe Edvard Snouden tvrdi da SAD sprovode i industrijsku špijunažu. Snouden je to izjavio u ekskluzivnom intervjuu za nemački javni servis NDR.
Industrijska špijunaža od strane američke tajne službe NSA je javna tajna. Bivši radnik te službe Edvard Snouden u intervjuu za NDR naveo je i konkretan primer kada je reč o Nemačkoj. „Ako u Simensu postoje informacije koje koriste nacionalnom interesu SAD – ali nemaju ništa sa nacionalnom bezbednošću – oni uprkos tome koriste te informacije“, rekao je Snouden u, kako navodi NDR, svom prvom televizijskom intervjuu otkako boravi u Rusiji.

Bivši radnik američke tajne službe prvo je otkrio da NSA prisluškuje telefonske razgovore širom sveta, da čita elektronsku poštu, te prisluškuje šefove država i vlada drugih zemalja, među njima i mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel. Snouden sada boravi u Rusiji koja mu je izdala privremeni azil. Povratak u SAD, koje traže njegovo izručenje, za sada se čini isključenim.

Ko je sve prisluškivan?

Snouden je u pomenutom intervjuu spekulisao o tome da nije prisluškivan samo mobilni telefon kancelarke Merkel. „Pitanje je: koliko je logično misliti da je ona jedini član vlade koji je nadziran?“, rekao je Snouden u delu intervjua koji je u nedelju (26.1.) prikazan u poznatom TV-emisiji „Ginter Jauh“ koja se emituje na ARD-u“ “Rekao bih da nije mnogo verovatno da neko, ko se interesuje za namere nemačke vlade, nadzire samo Merkelovu, a ne i njene savetnike, druge poznate članove vlade, ministre ili čak i lokalne političare.“

Snouden je u intervjuu, koji je 22. januara s njim u Moskvi vodio novinar NDR-a, govorio o jasnim pretnjama s kojima se suočava: „Predstavnici vlade žele da me ubiju“, rekao je taj 30-godišnjak. Kao dokaz za tu tvrdnju, Snouden je naveo članak objavljen na internet-platformi „buzzfeed“ u kojem je član Pentagona i NSA, kako se navodi, ispričao reporteru kako žele da ubiju Snoudena.

SAD isključuju mogućnost amnestije

Snouden, prema sopstvenim tvrdnjama, više ne poseduje kontroverzni materijal. On je rekao da je taj materijal dao odabranim novinarima i time ga predao javnosti. Takođe je rekao da on nema uticaja na moguće objavljivanje tih materijala.

SAD optužuju Snoudena za izdaju državne tajne zbog čega mu, u slučaju povratka u domovinu, preti krivično gonjenje. Ministar pravde SAD Erik Holder je u intervjuu za „Vašigton post“ rekao da za Snoudena ne dolazi u obzir mogućnost pomilovanja. Snouden pak veruje da bez amnestije ima razloga da strahuje da postupak protiv njega ne bi bio korektan i zbog toga isključuje mogućnost povratka u domovinu.

Zbog svega toga, njegova budućnost i dalje je potpuno neizvesna. Privremeni azil koji mu je izdala Rusija, ističe u avgustu ove godine. Američki mediji navode da bi Moskva mogla da mu produži dozvolu boravka. Odluka o tome je, pak, u rukama ruskog predsednika Vladimira Putina. Do sada je Rusija u više navrata odbila molbu SAD za izručenjem Snoudena.

sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO