Šta sve ume samoupravljajući Google automobil u gradu?

Google koji već godinama radi na razvoju samoupravljajućih vozila, izašao je u javnost sa novim detaljima o tehnologiji autonomne vožnje.

Direktor projekta, Chris Urmson, izjavio je da je kompanija trenutno fokusirana na testiranje u uslovima gradskog saobraćaja, a testovi se vrše u kalifornijskom gradu Mauntin Vju, u kome je sedište ove kompanije.

Google objašnjava da je sistem usavršen do te mere da je u stanju da istovremeno prati kretanja na stotine drugih učesnika u saobraćaju. Cilj najnovijih testova je da se otkrije što veći broj različitih saobraćajnih okolnosti u kojima automobil može da se nađe tokom svakodnevne gradske vožnje.

Među njima su identifikacija radova na putu, obilaženje automobila koji se zaustavio uz ivicu puta, bezbedan prelazak pruge sa kojom se put ukršta…

Testni automobil u stanju je da prati i kretanje drugih prevoznih sredstava, kao što je bicikl. Biciklisti često prave iznenadne i neočekivane manevre, pa im je potrebno posvetiti posebnu pažnju. Samoupravljajući Google automobil sposoban je da registruje ispruženu ruku bicikliste, kada ovaj najavi da namerava da promeni pravac kretanja, i prilagodi svoje kretanje.

Takođe, vozilo će prepoznati pešake koji prelaze ulicu i zaustaviti se da ih propusti.

Pogledajte demonstraciju test vožnje samoupravljajućeg Google automobila u uslovima gradskog saobraćaja:

U kompaniji Google kažu da su do sada pokrili veliki broj različitih saobraćajnih situacija, ali priznaju da im je ostalo još mnogo posla na usavršavanju sistema autonomne vožnje.

Saobraćaj u gradu i dalje predstavlja najveći izazov, s obzirom na veliki broj učesnika i kompleksne okolnosti u kojima se vozilo može zateći.

Sandzakhaber / izvor: b92.net

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO