Stiže Android O, poznata najveća izmena – “čuvanje” baterije

1000

Android je poznat po tome što koristi čudna imena za svoja različita izdanja. Gugl imena daje prema slovima abecede, tako da svako ime odgovara imenu nekog slatkiša. Uskoro stiže verzija O, a razvojni timovi već imaju na raspolaganju preview.

Rana verzija je dostupna na zvaničnom sajtu developer.android.com, a iz Gugla upozoravaju da ona nije za dnevno korišćenje i da bi trebalo da posluži razvojnim timovima da se upoznaju sa nekim novitetima.

Zasad se O može pokrenuti samo na Nexus (5X i 6P) i Pixel modelima, a omogućena je emulacija za pametne satove i slične uređaje.

Kako je objavljeno, novi Android “O” doneće korisnicima mnogo noviteta, od kojih će najveći, najverovatnije, biti ograničenje rada aplikacija koje rade “u pozadini” čime se produžava život baterije.

To će biti postignuto ograničavanjem rada pozadinskih aplikacija preko ograničavanja emitovanja, funkcionisanja pozadinskih servisa i ažuriranja lokacije.

Te promene će značajno olakšati stvaranje aplikacija koje imaju minimalan uticaj na uređaj korisnika i bateriju.

Pozadinska ograničenja predstavljaju značajnu promenu za Android, pa bi svaki developer trebalo da se dobro sa njima upozna, navode u Guglu.

Inače, bližeći se novoj verziji, Gugl je doašo do slova “O”, ali još uvek nije poznato koji slatkiš će imati tu čast da bide kum nove verzije Androida. Možda bi to mogao da bude Oreo keks.

izvor: B92