Strane agencije o smrti Jovanke Broz

Strane novinske agencije prenijele su danas vijest o smrti Jovanke Broz, udovice bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, uz komentare da je, nakon smrti supruga bila zaboravljena, ali i da je za njegova života uživala u razmetanju i glamuru, javlja Tanjug.

20131020-195251.jpg

Britanska agencija Reuters objavila je da je umrla “Jovanka Broz, koja je tri desetljeća bila prva dama Jugoslavije, ali je ostala zaboravljena i bez države pošto je rat razorio socijalističku federaciju koju je izgradio njezin muž Tito”.

Rodjena u Hrvatskoj, Jovanka je prvo bila medicinska sestra u partizanima tijekom Drugog svjetskog rata, zatim Titova osobna tajnica, a na kraju je 1952. postala njegova žena.

Tito je bio 32 godine stariji od nje i nalazio se na čelu federacije od 22 milijuna stanovnika, koja je balansirala između istoka i zapada tijekom “hladnog rata”.

Za razliku od bezličnih i ozbiljnih komunističkih lidera sovjetskog bloka, Tito i njegova supruga su uživali u razmetanju i glamuru, navela je britanska agencija.

Američka agencija AP je objavila da je umrla “udovica bivšeg jugoslavenskog diktatora Josipa Broza Tita”, koja je s njim bila u braku gotovo 30 godina.

Tito, čiji su se gerilski borci – partizani borili protiv njemačkih nacističkih okupatora tijekom Drugog svjetskog rata, došao je na čelo Jugoslavije nakon završetka rata, naveo je AP i dodao da je on sve do svoje smrti 1980. godine gvozdenom rukom vladao multietničkom federacijom.

Nasljednici Tita na čelu države su kasnije Jovanku Broz lišili njenih prava, uslijed čega je ona praktično bila u kućnom pritvoru, navela je američka agencija.

Francuski AFP je naveo da je “udovica bivšeg jugoslavenskog komunističkog diktatora Tita preminula danas uslijed zastoja u radu srčanog mišića”, dodavši da je ona nakon muževljeve smrti “provela oko 30 godina u izolaciji i siromaštvu”.

Jovanka Broz, na koju su Titovi politički suradnici sumnjali da je planirala državni udar, stavljena je nekoliko godina prije smrti muža 1980. u gotovo kućni pritvor, navodi francuska agencija.

Jovanka se poslednji put u javnosti pojavila na Titovoj sahrani u svibnju 1980. godine, a nakon njegove smrti je bila prisiljena da napusti nekadašnju srpsku kraljevsku palatu, u kojoj je bračni par Broz živio u luksuzu, naveo je France-Presse.

Tada su Jovanki oduzeti osobni dokumenti, koji su joj srpske vlasti ponovo uručile tek 2009. godine, kad je dobila i mirovinu, dodaje agencija.

Hrvatski “Jutarnji list” objavio je vijest da je “otišla nekadašnja kraljica komunističke Jugoslavije”, koja je “svojom pojavom i tragičnim životom najbolja personifikacija te nesrećne zemlje koja je nestala u vihoru krvavog rata”.

“Mlada, jedra partizanka nakon blistave ratne pobjede i zauzimanja vlasti postaje supruga već tada karizmatičnog partizanskog vođe i ‘najvećeg sina naših naroda i narodnosti’ gotovo 30 godina starijeg. Ideološki idealna bračna kombinacija za državu koju je on osmislio, on Hrvat ona Srpkinja”, ocjenjuje “Jutarnji list”.

List navodi kako je priča o Jovanki Budisavljević, prvoj dami među drugaricama i prvoj udovici Jugoslavije, fascinatna i gotovo holivudska, opisujući je kao “Pepeljugu komunizma: od ličkog čobančeta i partizanske bolničarke do kraljice iz bajke kojoj je svijet bio pod nogama, da bi se kasnije pokondirila i pala u političkim spletkama kojima nije bila dorasla, da bi u starosti završila kao tragična ličnost i paćenica”.

“Nesretan završetak kraljice zemlje koja je odavno nestala”, zaključuje hrvatski list.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO