Strani borci na obje strane u sirijskom ratu

hist_us_20_1991_gulf_war_gulf_war_arm

Libanski Hezbollah potvrđuje da su njegovi vojnici učestvovali u sukobima, ali odbija reći tačan broj poginulih boraca.

Od početka rata u Siriji strani borci stižu kako bi se borili na obje strane – na pobunjeničkoj i na strani predsjednika Bashara al-Assada.

Generalni sekretar libanskog Hezbollaha potvrđuje da su njegovi vojnici učestvovali u sukobima, ali odbija reći tačan broj poginulih boraca.

Međutim, tačan broj poginulih boraca u sirijskom sukobu nije poznat, jer vodstvo Hezbollaha šuti o tome, dok nezavisni analitičari nemaju uvid u tu organizaciju.

Međutim, jedna sirijska web stranica tvrdi da je blizu 1.000 boraca Hezbollaha do sada poginulo u Siriji.

Da potvrdi svoje tvrdnje objavila je imena i fotografije Hezbollahovih poginulih boraca. Za vođu Hezbollaha Hassana Nasrallaha ovo nije poželjna tema.

“Ne želim govoriti o broju poginulih. Kada naš borac pogine porodica preuzima njegovo tijelo i on biva pokopan. Mediji imaju pristup tim dženazama. Neki su, brojeći poginule borce, po tri puta brojali istog čovjeka, kako bi dobili što veći broj”, rekao je on.

‘Zajednička ludost’

“Hezbollahov borac ima svoje pravo ime, ratno ime i nadimak. Ako imamo u vidu prirodu borbe, opasnosti kojima su borci Hezbollaha izloženi, obim naše intervencije i željene i postignute rezultate smatram da je broj Hezbollahovih poginulih boraca mnogo manji od očekivanog”, kaže Nasrallah.

Zvanična web stranica Hezbollaha, s druge strane, u svojim saopćenjima o poginulim borcima samo koristi frazu “poginuo tokom izvršavanja svete džihadske dužnosti”, ne imenujuću lokaciju.

Sirijska nacionalna koalicija oštro osuđuje učešće Hezbullaha u sirijskom ratu.

U nedavnom saopćenju rekli su kako Assad, Iran i Hezbollah “… dijele zajedničku ludost i njihove su glave ispunjene mislima o smrti i nasumičnom ubijanju drugih ljudi…”

Izvori bliski Hezbollahu procjenjuju kako bi broj poginulih pripadnika ove paravojne organizacije mogao iznositi 200 do 300 boraca, što je više od broja ubijenih Hezbollahovih boraca u Izraelsko-libanskom ratu.

sandzakhaber / Izvor: Al Jazeera

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO