Sutra počinje Bajram

Altun-alem-dzamija-24

 

Bajram je jedan od najvećih bošnjačkih blagdana, te je i današnja atmosfera u Novom Pazaru podsetila na tradicionalnu pripremu tog praznika.

 Predbajramska atmosfera osetila se svuda, a sam bošnjački praznik, Bajram, pored duhovne dimenzije, bogat je i kulturološkim običajima.

Poslednji dan Ramazana, a pred najveći bošnjački blagdan Bajram, veliki broj Novopazaraca danas se uputio u kupovinu, te je u prepodnevnim satima, kada je temperatura  donekle bila podnošljivija za šetnju,  u centru je zabeležena i najveća gužva. Predbajramska atmosfera osećala se po celoj čaršiji, te trgovinskim radnjama, pekarama, mesarama i poslastičarama.

Valja se kažu, a tako i tradicija i običaji nalažu, kupiti hediju i obradovati najbiljiže, rodbinu, decu i prijetelje. Pre svega, a i kako mogućnosti dozvoljavaju, pripremiti sutrašnju  trpezu. Sofra se, prema ovdašnjem običaju, ne može zamisliti bez tradicionalnih jela:  džuveča, mantija, pečenja, kao i baklave, kadaifa, tulumbi, bombona  i raznih slatkih djakonija,  kojima se deca najviše i raduju.

Bajram, pored duhovne dimenzije, bogat je i po kulturološkom običaju, te na dan Bajrama deca posećuju komšije i rodbinu, čestitaju praznik, a zauzvrat dobijaju slatkiše, najčešće bombone, dok domaćini i naslednici, nakon obavljanja namaza, posećuju mezarja. Potom,  uglavnom posle ručka, svečano obučeni obilaze rodbinu, komšije i prijatelje, dok žene ostaju kod kuće i dočekuju goste.

Podsećamo da ramazanski Bajram traje tri dana i da je od strane države zvanično prihvaćen  kao nacionalni praznik, odnosno u kalendaru obeležen kao neradni dan. Povodom ovog značajnog bošnjačkog nacionalnog i verskog praznika, institucije i organizacije upriličiće  kulturni program,a naša medijska kuća, kako je i navikla svoje mnogobrojne verne gledaoce, emitovaće prigodan celodnevni program.

U Novom Pazaru Bajram namaz će se klanjati sutra, dakle 8. jula u 6 sati i 12 minuta, dok će se u drugim sandžačkim opštinama namaz klanjati sa odredjenim odstupanjem sa razlikom od par minuta.

Svim Bošnjacima u regionu i dijaspori  Sandzakhaber upućuje bajramsku čestitku. Bajram šerif mubarek oslun.

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO