Sve slagao, pa i to da je bio zarobljen u Kravici

Laži zaštićenog svjedoka na suđenju Karadžiću

Untitled

Od početka rada Haškog tribunala do danas javnost je, osim optuženika, imala priliku da vidi i čuje različite svjedoke. Mnogi su svjedočeći govorili „istinu i samo istinu”, neki su lagali i izmišljali, ali se nije dogodilo da se među svjedocima pojavi mentalno upitna ličnost, kako se to prekjučer dogodilo na suđenju ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

– Svjedok KW-012 svjedočeći je otkrio mnoge podatke o sebi te smo ga odmah prepoznale. Riječ je o psihičkom bolesniku koji se liječio na Psihijatriji u Sarajevu i laže da je bio zarobljen u Kravici. Kada je prije nekoliko godina boravio u zatvoru u RS, svi mediji su o tome pisali da su mu dolazili advokati Radovana Karadžića, kao i bezbjednjaci iz RS prisiljavajući ga da potpiše izjavu da u Kravici nije ubijeno toliko ljudi, kao i druge tvrdnje o navodnim zločinima pripadnika Armije BiH – prokomentirala je jučer za “Avaz” Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice”.

Zaštićeni svjedok KW-012, braneći Radovana Karadžića, tokom dva dana svjedočenja izrekao je najgnusnije laži i o ubistvu civila u Kamenici.

– Najsmješnije je kada govori o „ubici srpskih civila” Adilu Osmanoviću Taranu, koji je, kakve li ironije, pola rata proveo hodajući po Evropi, a onu drugu polovinu u Tuzli. Zna se čime je ovaj svjedok nagrađen u zamjenu da laže u Karadžićevu korist. No, to nije moja stvar, već stvar Tužilaštva i Suda u Hagu – kazao nam je jučer Naser Orić, ratni komandant Srebrenice.

Svjedoka KW-012 jučer je prepoznao i sarajevski advokat Damir Alagić, koji ga je svojevremeno branio na sudovima RS. Advokat nam je rekao da postoji izjava u SIPA-i u kojoj je njegov tadašnji branjenik u njegovom prisustvu potvrdio da su advokati Radovana Karadžića dolazili kod njega u zatvor i tražili da potpiše izjave u korist Karadžića.

– Svakako ću uraditi sve da dokumentaciju i podatke o ovom čovjeku koje posjedujem proslijedim uredu Haškog tribunala – kazao nam je advokat Alagić.

sandzakhaber / izvor: avaz.ba

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO