Tajkuni duguju za porez 200 miliona evra!

Za neplaćene poreze privatne firme duguju oko 200 miliona evra. Ubedljivo najveći dužnik je kompanija „Simpo“ od koje država potražuje 33 miliona evra, a za njom slede „Farmakom“ Miroslava Bogićevića i „Mera invest“ iza koje stoji Marko Mišković koje duguju po preko sedam miliona evra.

390057_03_origh

„Simpo“ je u odnosu na pre tri meseca smanjio za oko deset miliona evra zahvaljujući pozajmici od države da plati doprinose. Prvi čovek „Farmakoma“ kaže da nije tačan podatak da je dug za tri meseca nagomilao za dodatnih 2,6 miliona evra.

– I na prošlom spisku su pogrešili na moju štetu, što je i sada verovatno slučaj. Moraćemo da utvrdimo o čemu se tačno radi – tvrdi Bogićević za “Blic”, dodajući da je „Farmakom“ pokrenuo proizvodnju, tako da je realno očekivati da će i sva potraživanja Poreske uprave uskoro biti namirena.

Za „Mera investom“ sledi subotički „Simex“ sa dugom od oko sedam miliona evra i „Niš ekspres“ sa 6,2 miliona evra. „Luka Beograd“ Milana Beka duguje 5,7 miliona evra, šest puta više nego pre tri meseca.

Dve firme Dušana Borovice, „Dunav grupa agregati“ i „Vojvodina put“, duguju 4,9 miliona evra.

Među najvećim poreskim dužnicima nalaze se i firma Vidoja Vujića „Vujić Valjevo“ koji treba da uplati 2,7 miliona evra. Za 620.000 evra više od Vujića, u državnu kasu treba da vrati Dragan Đurić, prvi čovek „Zekstre“, Veterinarskog zavoda i Optike, a oko 3,5 miliona evra država potražuje i od Đure Obradovića, vlasnika najveće farme krava u Srbiji „BD Agro“.

Vujić kaže za “Blic” da je uložio žalbu po kojoj očekuje da će mu ponovo biti omogućen reprogram i tvrdi da ova firma redovno izmiruje svoje tekuće obaveze.
Rada Kostić, pomoćnik direktora PU, kaže da je ukupan dug svih poreskih dužnika, a ne samo privatnih preduzeća, smanjen u protekla tri meseca i trenutno iznosi 3,3 milijarde evra, ali da je dug aktivnih firmi uvećan.

Žena Marjana Rističevića duguje 1,5 miliona evra
Firma „Seljak Zeka kompani“, koja je u vlasništvu Javorke Rističević, žene narodnog poslanika Marjana Rističevića iz Novih Karlovaca (nekad selo Sase), za poreze duguje preko 1,5 miliona evra.
Na pitanje zašto se ovoliki dug nagomilao, poslanik Rističević odgovara da se “nije petljao” u poslove svoje žene, ali da zna da ta firma već odavno nije u njenom vlasništvu.
– U trenutku kada je Momir Nikolić preuzeo preduzeće na sebe, ta firma nije imala nikakav dug – tvrdi on.

Izvor: blic.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO