Tekstilnoj školi uručena oprema za stručno usavršavanje

devenport_u_tekstilnoj_skoli

Novi Pazar – Regionalna razvojna agencija Sandžaka-SEDA nosilac je projekta „Jačanje stručnog praktičnog obrazovanja za industrije tekstila, odeće i obuće u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici i Raški“. Cilj ovog projekta, koji finansira Evropska Unija i Vlada Švajcarske preko programa za partnerstvo sa opštinama EU Progres, je povećanje kapaciteta praktičnog stručnog obrazovanja i obuka. U okviru ovog projekta Školi za dizajn tekstila, kože I obuće uručena je oprema za obavljanje stručne prakse.

“Za realizaciju čitavog projekta prekvalifikacije I izvođenja obuka oformljen je tim koji čine predstavnici grada Novog Pazara, Agencija SEDA, novopazarski privrednici, Nacionalna služba za zapošljavanje i EU Progres. Jačanje kapaciteta i zajednički rad omogućavaju nam izvesnije korišćenje evropskih sredstava”, rekao je gradonačelnik dr Meho Mahmutović nakon obilaska Tekstilne škole, ističućio da je izvesna realizacija još ozbiljnijih regiponalnih projekata u 2014. godini.

Profesionalno stručno obučavanje za oblasti tekstila i obućarstva namenjeno je učenicima strukovnih škola, nezaposlenim licima, ali i osobama koje su zainteresovane za prekvalifikaciju koja će im omogućiti lakše zapošljavanje u ovim granama privrede.programom je obuhvaćeno renoviranje školskih prostorija za izvođenje obuka, nabavka i isporuka opreme, izrada programa obuke stručne prakse u skladu sa zahtevima privrede. Sve aktivnosti pratiće intezivna medijska kampanja koja će promovisati Školu za dizajn tekstila i kože i njene obrazovne profile. Planirane aktivnosti sporovodiće se do kraja godine u saradnji Gradom Novim Pazarom, opštinama Tutin, Raška i Sjenica, Školom za dizajn tekstila i kože Novi Pazar, klasterima ASSTEX I NP SHOES i Nacionalnom službom za zapošljavanje. Vrednost projekta iznosi 88.572 dolara.

Šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Devemport rekao je da je nastojanje da se Tekstilnoj školi obezbede adekvatni uslovi za teorijski I praktičan rad sa učenicima, dobar primer zalaganja da kvalitetni kadrovi ostanu u svom gradu I zemlji, gde će jednog dana na najstručniji način obavljati svoj posao.

“Ovo je dobar put za postepeno rešavanje nezaposlenosti. Pokretanje ovog profila daje nadu da će Novi Pazar ponovo biti centar tekstilne industrije u pravom smislu.Iskreno se nadam da dobri uslovi obrazovanja znače da će odavde izaći najbolji kadrovi, važni za kvalitet života svoje zajednice I oživljavanje privrede”, kazao je ambassador Devemport.

sandzakhaber / izvor: novipazar.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO