Telom protiv Putina: Ruski umetnik sebi zakucavao testise, zašivao usta i umotavao se u žicu u znak protesta

400790_pyotr-pavlensky01reutersfoto-handout_ff

Moskva – Ruski umetnik Pjotr Pavlenski, koji je pre nekoliko dana skrenuo pažnju sveta protestnim performansom Crvenom trgu u Moskvi gde je, potpuno nag, na pločniku ispred Kremlja ekserom zakucao genitalije za asfalt, dao je prvi inzervju posle hapšenja zbog te akcije.

Protest na Crvenom trgu, pod nazivom “Fiksacija”, izveden je na Dan policije 10. novembra.
Pavlenski, umetnik iz Sankt Peterburga, član je sve brojnije opozicije režimu ruskog predsednika Vladimira Putina, a svoj kontroverzni čin nazvao je “metaforom apatije, političke ravnodušnosti i fatalizma savremenog ruskog društva”.

– Vlada želi da pretvori ljude u sigurnu i bezopasnu kukavičku stoku, koja sme samo da radi, jede i razmnožava se – kaže se u njegovom saopštenju za štampu povodom te akcije.

398849_moskva-protest-02reutersfoto-stringer_f

Nakon što je izveden pred sudiju, pišten je na slobodu i očekuje suđenje. U intervjuu za televiziju “Dožd”, dodatno je objasnio motivaciju za čin koji je kod mnogih izazvao osudu i zgražavanje.

– Hteo sam da pokažem fiksaciju na bespomoćnost. Mi se kao društvo krećemo ka policijskoj državi. Imam osećaj da u društvu vlada apatija. Svi su zaokupljeni svojim porazima i gubicima. A političkim zatvorenicima potrebna je podrška. Država i vlast kao mehanizam nasilja nastavljaju da se razvijaju, a društvo je zamrlo i ništa s tim u vezi ne čini – rekao je Pavlenski.

400796_pyotr-pavlensky04reutersfoto-stringer_ff

Obrazlažući zašto se opredelio za tako drastičan vid protesta, koji je ipak okarakterisao kao umetnost, Pavlesnki je kazao da su crtež ili slika namenjeni uskom krugu ljudi, dok je njegov čin namenjen mnogo široj publici.

– Ja mislim da je to čista umetnost. Ali je veoma bitan i politički kontekst. Direktnom akcijom na ljudskom telu otpočinjete dijalog s ljudima. Telo je čvrst materijal, a bol je često strah, fobija. Treba savladati fobije, ali i tu postoji granica. Samoubistvo je nešto sasvim drugo, okončanje sebe kao misleće i delujuće jedinke – rekao je on.
Ovo nije prvi ekstremni vid protesta kome je pribegao Pavlenski. Tako je, recimo, posle hapšenja članica pank benda “Pusi rajot” u Moskvi, sam sebi zašio usta i tako se pojavio u Kazanjskoj sabornoj crkvi u Sankt Peterburgu držeći u rukama plakat:

“Akcija Pusi rajot bila je replika čuvene akcije Isusa Hrista”.

Trećeg maja 2013. Pavlenski je izveo performans nazvan “Lešina”. Saradnici su ga doneli, nagog i umotanog u bodljikavu žicu, pred zgradu Zakonodavne skupštine Sankt Peterburga. Policija je morala da ga “oslobađa” baštenskim makazama.

sandžakhaber / izvor: blic.rs / video: reuters

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO