Milanović : Još nisam odlučio da li ostajem ili odlazim

Milan Milanovic
Milan Milanovic

Najlepše stvari događaju se kad se najmanje nadaš. Ova narodna umotvorina u potpunosti objašnjava jesenju polusezonu fudbalera Novog Pazara. Bio je to tim u kome nije bilo igrača za koga može da se kaže – da ga nije bilo ništa ne bi bilo ni od šestog mesta. Onda i ne čudi što je veći kolač slave za vanredan rezultat Novog Pazara, mada se on sa tim zaključkom nikako ne slaže, prigrabio trener Milan Milanović.

Ne iznenađuje ni to što su se po završetku utakmice sa Radničkim iz Niša iskreni poštovaoci FK Novi Pazar umesto pitanja ko od fudbalera odlazi tokom zimske pauze uglavnom interesovali ostaje li trener Milanović. U utorak na svečanosti u beogradskom hotelu Hajat žiri sastavljen od superligaških trenera zvanično je trenera Novog Pazara proglasio za najboljeg u ovoj polusezoni.

 

    Kada ćete doneti konačnu odluku ostajete li ili idete iz Novog Pazara?

– Teško pitanje. Najiskrenije, do sada nisam dobio niti jednu ponudu, ni iz zemlje, ni iz inostranstva.

    Poznavajući okolnosti pod kojima ste stigli u Novi Pazar moglo bi se reći da se do ovako velikog uspehe nije lako došlo?

– Nadam se da niste zaboravili da sam letos sa čelnim ljudima Novog Pazara dogovorio saradnju u trenutku kada se još nisam oporavio od šoka doživljenog u Kuli. Tada mi je od strane Novopazaraca predočeno kako nekom ko je u nevolji treba priteći u pomoć. Dobro je poznato u kakvim problemima se nalazio Novi Pazar, prvenstvo je počinjalo za sedam dana, a tim nije postojao. Razumeo sam ih i zato nisam postavio niti jedan finansijski uslov. U Kuli je sve funkcionisalo skoro savršeno, uslovi za rad dobri, redovne plate, imali smo rezultate i kad je tako logično bi bilo da svi mi koji smo radili u Hajduku imamo veću cenu na fudbalskom tržištu. Zato što smo se i ja i fudbaleri rukovodili time da ako možeš da pomogneš kad je nevolja to i uradiš pristali smo na skromnije finansijske uslove od onih koje smo imali u Kuli. Dakle, novac ni meni, a ni igračima uopšte nije bio u prvom planu. Moram pohvaliti ljude koji vode Novi Pazar zato što su uz velike napore nedavno uspeli da deblokiraju žiro račun kluba. Znam, veliku muku su imali.

    Da li to znači da ste zadovoljni načinom na koji organizaciono funkcioniše FK Novi Pazar?

– Nikada nijedan igrač, niti bilo ko iz stručnog štaba, nije postavio pitanje vezano za novac. Razumeli smo okolnosti u kojima se nalazi klub. Najmanje su nam smetala kašnjenja u isplati zarada. Problema je bilo tamo gde nikako nije smelo da ih bude. Uslovi u kojima smo trenirali bili su loši. Ni na to igrači nisu imali primedbe, ja jesam. Zatim, pri ruci u svakoj situaciji našao nam se klupski funkcioner Sead Kecap. Radilo se o vanfudbalskim problemima, situacijama koje su vezane za treninge i utakmice on je bio tu. Bilo je tu još ljudi koji su pomagali, i to s vremena na vreme. Nedostaje klupski profesionalac koji će se baviti dnevnim problemima, nemamo ekonoma… Činjenica je da Novom Pazaru nedostaju bolji uslovi za rad, bolja organizacija kluba i da u tom pogledu tokom jeseni nije napravljen pomak na bolje.

    Poznato je da imate sjajan odnos sa fudbalerima. Koliko ima istine u tome da u slučaju da napustite Pazar, vašim stopama će i većina igrača?

– Istina je da imam dobre odnose sa igračima, ali nisam ih nikakvim stegama vezao za sebe. Ja sam ih birao i prezadovoljan sam njihovim profesionalizmom. Poznato je da između 10 i 15 fudbalera ima takve ugovore da već u zimskoj pauzi mogu da napuste klub. Oni odlučuju, a klub je, ne ja, taj koji rešava relacije sa igračima.

U slučaju da ostanete u Novom Pazaru na proleće vas čeka paklen raspored. Na Gradski stadion dolaze ekipe koje će se po svoj prilici boriti za titulu prvaka, Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina. Ne možete poreći da je to izazov kako za igrače tako i trenera.

– Uopšte ne delim utakmice na više i manje važne, ali kad me već pitate za te mečeve, već sada mogu da najavim, ostanem li u klubu biće iznenađenja u tim duelima. Uostalom, naš jedini cilj i dalje je opstanak u ligi. Ponavljam, jedino me plaše loši uslovi za rad. Sumnjam da se u tom smislu nešto može popraviti.

    Može li se reći da je rezultat koji ste postigli sa Novim Pazarom i vaš najveći trenerski uspeh?

– Može, ali samo u odnosu na uslove u kojima sam radio, naglašavam u odnosu na uslove rada, i to ubedljivo najveći. Igrali smo bez da smo odradili zajedničke pripreme, trenirali na terenima koji su u lošem stanju i u nedostatku lopti. Nikako da se načudim gde je nestalo deset lopti s kojima smo trenirali i igrali utakmice. Izuzmemo li uslove za rad, ne zaboravite da sam vodio moldavski Šerif u kvalifikacijama za Ligu šampiona i imao odličan rezultat sa Zemunom u mojoj prvoj trenerskoj sezoni.

    Kad uzmemo u obzir sve ovo čemu ste govorili ima li logičnog objašnjenja za sjajno peto mesto Novog Pazara na jesenjoj tabeli Superlige?

– Ostvareni rezultat je posledica ogromnog rada kompletnog stručnog štaba, uz mene su bili Izet Ljajić, Mirko Radulović i Vladimir Pročikijević, i naravno fudbalera. Svi zajedno smo se borili za Novi Pazar kao da smo rođeni u njemu, a većina je ove godine tek prvi put došla u ovaj grad.

    Često se moglo čuti da je fenomenalan rezultat isključivo plod velikog iskustva fudbalera.

– Iskusan igrač je onaj koji ima preko 28 godina. Takvih je u našem timu bilo troje ( Rusmir, Supić i Pekarić ). Ostali su tek na putu, dobrom putu da postanu zreli fudbaleri. Nešto drugo smo mi uspeli da izgradimo, odličnu atmosferu među igračima. Bilo je još sjajnih fudbalera koje smo mogli imati u timu, ali da su bili sa nama onda verovatno ne bi bilo opuštenosti u svlačionici, treninzi se ne bi odvijali na valjan način. Vrlo često je za dobar rezultat nedovoljno kad su u timu samo odlični fudbaleri sumnjivih ljudskih kvaliteta.

    Sa iskustvom iz Novog Pazara da li je Milanović bolji trener nego što je bio?

– Svakako, i to u smislu da nije lako voditi tim koji se formira tek kroz utakmice za bodove i u takvim okolnostima raditi na taktičko – tehničkim detaljima, plus se iz dana u dan baviti vanfudbalskim stvarima.

    Koliko ste ponosni na podatak da je samo Partizan ( 20 ) kao domaćin osvojio više bodova od Novog Pazara. Iza crno – belih su Crvena zvezda i Vaš tim (19), s tim da je Novi Pazar na svom terenu primio ubedljivo najmanje golova, samo jedan?

– Uvek smo pobeđivali na našem terenu bez primljenog pogotka, jedino je Napredak dao gol i odneo bod. Taj statistički podatak godi. S druge strane, kad znamo na koji način smo se okupili normalno je da ekipa u nekom trenutku ostane bez prave energije. Samo zato su nam se dogodili padovi na Marakani i u Kragujevcu. Još nešto, prezadovoljan sam načinom na koji smo se nosili sa jakim psihološkim pritiscima, a to je bio slučaj prilikom pobeda nad Radom i Donjim Sremom. Međutim, više od svih statističkih brojki ponosan sam na to što smo uspeli da osposobimo igrače da individualno odgovore na svaku situaciju u igri.

    Najteži trenutak u FK Novi Pazar bio je?

– Bilo ih je više. Na prvom treningu dočekalo nas je 4000 ljudi, a teren nepripremljen, potpuno izrovan. Lopta jedva da je odskakala. Nije bilo lako ni prve dve nedelje boravka u Novom Pazaru kada sam sa Seadom Kecapom trčao ne bi li smestili fudbalere po hotelima, stanovima i kućama. Takođe, dešavanja uoči utakmice sa Partizanom. Tek 45 minuta pred utakmicu, znači na zagrevanju, saznao sam da novi igrači nemaju pravo igranja, a uveravali su me da se tako nešto neće desiti.

    Zar nije bilo teško i posle utakmice sa Zvezdom?

– Pre svega, nije to bila toliko loša igra koliko je ostvaren loš rezultat. Posle dana odmora, a pre treninga, imali smo sastanak sa vodećim ljudima kluba. Rečeno mi je da razmišljaju o drugom treneru, jer postoji nezadovoljstvo načinom na koji igramo. To je trenutak kada sam i ja temperamentno reagovao rekavši sve što mi je bilo na srcu. Bio sam spreman da odem. Odnosi su se potom normalizovali, valjda je kod svih proradila savest, ipak sam u klub došao kad je bila nevolja. Istina je i da su igrači bili na mojoj strani.

    A kada je bilo najlepše?

– Jedan od bitnih razloga za nas koji se bavimo fudbalom je ambijent na stadionu. Zato ne postoji jedan najlepši trenutak. Bili su to svi trenuci za vreme utakmica na našem stadionu pred ispunjenim tribinama u predivnoj brazilskoj atmosferi. Naravno, istakao bih i gostoprimstvo na koje sam nailazio u gradu. Nisam imao niti jedan neprijatan momenat na stadionu, tamo gde stanujem, kafiću, restoranu… Nigde

Sudijske greške su deo igre

* Nikada niste komentarisali suđenje na utakmicama vašeg tima, a imali ste razloga da to učinite više puta. Po vašem mišljenju da li su sudije namerno grešile na štetu Novog Pazar?

– Sve je to sastavni deo igre. Ako dobro igrate moguće je na jednoj utakmici i dve sudijske greške prevazići i doći do pozitivnog rezultata.

Mladi igrači iz Novog Pazara

* Jedna od retkih zamerki na vaš rad odnosila se na to da niste imali sluha za mlade igrače iz Novog Pazara. Zašto nisu igrali?

– Nisam video da u situaciji u kakvoj smo se nalazili imaju mesta u timu. Mlađi fudbaleri bi trebali da traže ekipe u kojima će se dokazivati i sazrevati. Optimalan izbor bili bi klubovi iz okolnih gradova koji se takmiče u Prvoj i Srpskoj ligi. Primetio sam da u omladinskom timu postoje dvojica, trojica interesantnih fudbalera, ostanem li u Novom Pazaru ići će sa nama na zimske pripreme.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO