Trojica kosmonauta bezbedno sletela na Zemlju

Dvojica ruskih kosmonauta Oleg Kotov i Sergej Rjazanski i astronaut NASA Majkl Hopkins sleteli su rano jutros u kosmičkom brodu “Sojuz TMA-10M” na Zemlju posle gotovo šestomesečnog boravka na Međunarodnoj kosmičkoj stanici.

NASA je u prenosu uživo saopštila da je kapsula sa kosmonautima sletela na Zemlju, kako je i bilo planirano, južno od grada DŽezkazgan u Kazahstanu u 9,24 sata po lokalnom vremenu (4,24 po srednjeevropskom vremenu), prenele su agencije.

Sletanje je prvo bilo odloženo zbog loših vremenskih prilika, odnosno snega i jakog vetra na mestu sletanja, ali su samo nekoliko sati pre prvobitno zakazanog sletanja astronauti dobili zeleno svetlo da se prizemlje, što je i učinjeno po planu.

Trojica astronauta su iz kapsule izvučeni u dobrom stanju i odmah su zamotani u ćebad kako bi bili zaštićeni od jake jutarnje hladnoće u kazastanskoj stepi.

Kotov i Rjazanski ušli su u istoriju kao prvi kosmonauti koji su u otvoreni kosmos odneli olimpijski plamen, kojim je kasnije zapaljena baklja na nedavno održanim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, navodi RIA Novosti.

U novoj posadi komandir će biti prvi put jedan Japanac, astronaut japanske kosmičke agencije JAXA Koići Vakata, uz kolege iz Rusije i SAD, Mihaila Tjurina i Ričarda Mastrakija.

sandzakhaber / Izvor: Tanjug

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO