Turska oborila sirijski avion

ISTANBUL – Turske oružane snage danas su oborile sirijski avion koji je ušao u turski vazdušni prostor u pograničnom regionu gde se sirijski pobunjenici bore protiv snaga predsednika Sirije Bašara Asada, izjavio je turski permijer Redžep Tajip Erdogan.

“Sirijski avion je povredio naš vazdušni prostor. Naš bombarder F-16 je poleteo i pogodio ga. Zašto? Zato što kada povredite moj vazdušni prostor uslediće žestoki odgovor”, rekao je Erdogan na predizbornom skupu u severozapadnoj Turskoj.

Pobunjenici se bore za kontrolu nad graničnim prelazom Kasab od petka kada su krenuli u ofanzivu. Sirijske vlasti kažu da ofanzivu podržava turska vojska, navodi Rojters.

Sirija je saopštila da je turska vazdušna odbrana oborila avion dok je napadao pobunjeničke snage unutar sirijske teritorije, rekavši da je obaranje aviona “očigledna agresija”.

Pozivajući se na vojni izvor, sirijska državna televizija je objavila da je pilot uspeo da se katapultira iz aviona.

Sirijska nevladina organizacija Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je, prema prvim izveštajima iz te oblasti, avion pao na sirijsku stranu granice.

Televizijska stanica libanske organizacije Hezbolah “Al Manar” javila je da su dve rakete ispaljene sa turske teritorije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO