U Istanbulu počeo Afrički energetski forum

Afrički energetski forum okuplja predstavnike zemalja sa ovog kontinenta čiji energetski zahtjevi svakodnevno raste. Osim učešća ministara iz velikog broja afričkih zemalja, na forumu su prisutni i predstavnici drugih sektora povezanih sa energetikom.

Turski ministar energetike i prirodnih resursa – Taner Yildiz, kazao je u uvodnom izlaganju na otvaranju foruma u Istanbulu da je razvoj afričkih energetskih izvora, s ciljem obezbjeđivanja blagostanja za stanovništvo ovog kontinenta, od najveće važnosti. Turska o ovom pitanju izražava konstruktivan stav, kazao je Yildiz.

Turska je jedna od zemalja čije prisustvo u Africi se intenziviralo u posljednjih desetak godina. Yildiz je saopštio da se izvoz na ovaj kontinent povećao sa vrijednosti od 9 milijardi dolara iz 2005. godine na 24 milijarde dolara. Afrika je kontinent koji očekuje ozbiljan pomak i čiji su ciljevi definisani. Ekonomski rast i ubrzani populacijski rast znače i veću potražnju za energijom, a to je jedan od najznačajnih kriterija koji se mora uzeti u razmatranje, rekao je turski ministar.

Turska je spremna da doprinese tom cilju, angažovanjem svih njenih raspoloživih sektora.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO